CNN: Care sunt planurile lui Biden pentru Europa de Est

CNN: Care sunt planurile lui Biden pentru Europa de Est Sursă: Arhivă EVZ

Politica actualului președinte Joe Biden se axează pe redefinirea relației cu NATO și cu țările din Blocul Estic.

Corespondentul CNN la Casa Albă, Jeremy Diamond, a explicat luni, în cadrul emisiunii News Hour with CNN de la Antena 3, principalele diferenţe între politica precedentei administraţii Trump şi abordarea preşedintelui Biden faţă de Rusia şi NATO.

Biden recunoaște importanța strategică a NATO

Actualul președinte SUA recunoaște importanța strategică a NATO, spre deosebire de Donald Trump, care a insistat pe aspectul contribuţiei financiare în cadrul alianţei, a subliniat Jeremy Diamond.

"E ca noaptea cu ziua. Sunt foarte multe diferențe. În cei 4 ani ai mandatului Trump, am văzut că acesta s-a dat pe lângă președintele rus Vladimir Putin în mod repetat. A refuzat să condamne unele dintre acțiunile rusești, fie în Europa de Est, fie în alte părţi ale lumii. Totuși, din anumite părți ale administrației Trump au existat politici mai drastice, cum ar fi ajutorul militar cu arme letale pentru Ucraina, spre deosebire de administrația Obama. Au fost, de asemenea, anumite sancțiuni împotriva Rusiei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Corespondent CNN: Relația SUA-Rusia va rămâne dificilă şi marcată de ostilitate

Există însă o diferență importantă referitoare la retorică, la discurs şi la hotărârea SUA de a contracara influența rusească. Președintele Trump a neglijat reevaluarea relației în NATO şi s-a concentrat pe contribuția financiară pentru NATO, nu pe importanța strategică a alianței. Lucrurile par să se fi schimbat cu venirea lui Biden în Casa Albă.

De când este președinte, Joe Biden încearcă să restaureze această relație. Consilierii președintelui arată că nu este vorba de o resetare a relației cu Rusia, așa cum au făcut mulți alți președinți americani, ci de construirea unei relații strategice, previzibile şi stabile. Iar Europa de Est e un punct vital în toată această relație.

Acesta este scopul, să existe un caracter previzibil al acestei relații, care va rămâne, probabil, o relație dificilă şi de ostilitate. Ideea este, însă, de evitare a unor noi confruntări militare, mai ales în Ucraina", a explicat corespondentul CNN.