Ziua în care vom circula pe Autostrada A7. Se numără kilometrii
- Ionel Sclavone
- 12 ianuarie 2024, 13:16
Șoferii vor putea circula pe primii 50 de kilometri de pe Autostrada A7 - între Ploiești și Buzău - până la finalul acestui an. Ritmul în care se desfășoară lucrările dă speranțe, în acest sens, conducerii CNAIR.
CNAIR a anunțat că s-au reluat lucrările de construcție pe Autostrada A7, pe tronsoanele I și II, între Ploieşti și Buzău. Iar mobilizarea de pe șantiere dă speranțe că deschiderea circulaţiei va fi posibilă până la finalul lui 2024. Este vorba despre inaugurarea primilor 49,35 km din A7.
CNAIR, estimări optimiste pe A7
Oficialii Companiei de Autostrăzi au anunțat că au reluat lucrările pe A7, între Ploieşti și Buzău. Potrivit sursei citate, mobilizarea și ritmul de lucru dă speranțe că primii 49,35 km vor fi dați în folosință până la finalul anului.
„Au fost reluate lucrările şi pe primele loturi din Autostrada Ploieşti – Buzău (63,25 km), între Dumbrava şi Pietroasele! Mobilizarea în şantier a crescut pe Lotul 1 (Dumbrava – Mizil) şi pe Lotul 2 (Mizil – Pietroasele), parte din A7 (Autostrada Moldovei)”, a transmis CNAIR.
Potrivit sursei citate, progresul fizic este de 43% pe lotul I şi de 41,2% pe lotul II. Iar acest lucru „face posibilă deschiderea circulaţiei până la sfârşitul acestui an pe primii 49,35 km din A7”. Pe lotul I se desfăşoară lucrări de reprofilare taluze şi montare prefabricate pentru podeţe. Iar pe lotul II a început instalarea grinzilor, montarea dalelor şi a elementelor prefabricate pentru podeţe. Construcţia ambelor loturi este finanţată prin PNRR.
Pe de altă parte, directorul general al CNAIR, Cristian Pistol, a atras că mobilizarea în şantier trebuie să crească progresiv. El a arătat, în special, spre lotul Mizil – Pietroasele.
Date tehnice pe cele două loturi
Conform datelor oficiale, ale CNAIR, Lotul I, în lungime de 21 de kilometri face legătura între localitățile Dumbrava și Mizil. Lucrările sunt executate de Asocierea Impresa Pizzarotti&SPA - Pizzarotti SA - Retter Projectmanagement SRL. Ordinul de începere a fost dat în luna august 2022, iar contractul are o durată de 20 de luni. Valoarea finanțării este de 1,46 miliarde de lei, fără TVA.
Stadiul de execuție, conform CNAIR este de 43% și se așteaptă ca recepția să aibă loc în cursul anului 2024.
Lotul II, între Mizil și Pietroasele măsoară 28,35 km. Lucrările sunt executate de Asocierea SC Coni SRL – Trace Group Hold PLC. Contractul are o durată de execuție de 20 de luni. Iar ordinul de începere a fost semnat de CNAIR pe 12 august 2022. Valoarea se ridică la 1,24 miliarde de lei, fără TVA.
Stadiul de execuție este de 41,2%, iar termenul de inagurare a fost stabilit pentru acest an.
CNAIR va inaugura 140 km de autostradă
Asociația ProInfrastrcutura estimează că în acest an se va circula pe 200 de kilometri de autostradă și drum expres. Experții în infrastructură rutieră au precizat se vor finaliza în jur de 140 de kilometri de autostradă și 55 de kilometri de drum expres.
„În acest an avem foarte multe variabile și este greu de prezis cu exactitate ce se va întâmpla, dar vom încerca. Realist vorbind, ne vom bucura de 55 km (doar loturile sigure, DEx16 Oradea, A0 Sud 1, A7 Focșani și muzeele A0) în scenariul PESIMIST și până la 140 km (adăugăm A0 Sud 3, A1 Pitești-Curtea de Argeș, DEx4 Tureni și DEx12 Colonești-A1) în cel foarte optimist. Ar fi un record. 176 sau chiar spre 200 kilometri, este scenariul DE VIS cu toate planetele aliniate și bani la buget (nu există suficienți), stat serios (ce glumă bună) și constructori foarte harnici (prea puțini)”, arată Pro Infrastructura.
Totodată, potrivit analizei, în 2024 ar urma să înceapă lucrările pentru 196 de kilometri de autostradă. Aceasta cu condiția ca statul să aloce fonduri pentru lucrările respective și să fie surclasat problemele birocratice.