Clienţii BRD vor fi trecuţi printr-un filtru de risc

Clienţii BRD vor fi trecuţi printr-un filtru de risc

Directorul general al BRD - Groupe Société Générale, Patrick Gelin, a declarat ieri că banca va fi mai atentă la acordarea creditelor în valută pentru populaţie, mai ales în cazul împrumuturilor de consum, unde are în vedere un sistem de filtrare suplimentar.

„Este o nebunie să acorzi credite în franci elveţieni într-o ţară precum România“, a adăugat Gelin. BRD va creşte dobânzile practicate atât la depozitele atrase, cât şi la creditele acordate, ca reacţie la majorările succesive ale ratei de politică monetară şi la noile reglementări privind creditarea şi provizionarea, a declarat, ieri, directorul general adjunct al băncii, Petre Bunescu. Banca centrală a majorat, la începutul lunii februarie, dobânda de politică monetară cu un punct procentual, de la 8% la 9% pe an, şi a decis adoptarea unor măsuri prudenţiale suplimentare, inclusiv prin creşterea provizioanelor la creditele în valută, destinate debitorilor expuşi riscului valutar. „Vom proceda, în primul rând, la creşterea dobânzilor la depozite, pentru că întotdeauna am urmărit să încurajăm economisirea. Va fi şi o uşoară creştere a ratelor la credite, probabil mai mult la finanţările în valută“, a spus Bunescu. Directorul general al băncii a precizat că 47% din soldul creditelor reprezintă finanţări în valută, din care peste 90% sunt împrumuturi în euro şi restul în dolari. Riscuri pe piaţa imobiliară În aceste condiţii, BRD a anunţat că va adopta o politică şi mai prudentă în privinţa creditelor ipotecare. Directorul general al băncii, Patrick Gelin, a reamintit de riscul scăderii preţurilor imobilelor. „Pe această piaţă există riscul valutar, dar mai ales riscul imobiliar ca preţul imobilelor să nu mai fie acelaşi peste câţiva ani“, a spus Gelin.

„De aceea veţi constata că BRD a avut întotdeauna şi va avea o politică prudentă în domeniul imobiliar“, a mai spus Gelin. Oficialii băncii au anunţat recent că ar putea reduce gradul de îndatorare practicat la creditele pentru locuinţe de la 70% către 60%. Banca analizează aplicarea mai multor filtre suplimentare faţă de cele din prezent al căror efect urmează să fie încetinirea creşterii puternice a creditelor în valută. Cresc dobânzile la depozitele în lei Alte două bănci au anunţat ieri majorarea dobânzilor la depozitele în lei. Raiffeisen Bank a anunţat creşteri între 0,5-1,15 puncte procentuale, dobânzile anuale ajungând astfel în intervalul 5%- 8%, în funcţie de suma depusă şi de perioada pentru care este constituit depozitul. Piraeus Bank a majorat dobânzile la depozite cu cel mult un punct procentual. Cea mai mare creştere de dobândă operată de această bancă a fost la depozitele pe şase luni, pentru care va plăti o dobândă de 8,5%. REZULTATE FINANCIARE Profit net de aproape 275 de milioane de euro BRD a realizat în 2007 un profit net de 917,11 milioane de lei ( 274,8 milioane de euro), în creştere cu aproape 40% faţă de rezultatul obţinut în anul precedent, a anunţat ieri banca. Venitul net bancar al BRD a urcat, anul trecut, cu 42%, la 2,5 miliarde lei, iar rezultatul brut din exploatare s-a ridicat la 1,4 miliarde lei, în creştere cu 54%. Portofoliul de credite al băncii a atins 27 de miliarde de lei, cu 44% peste soldul înregistrat la finele lui 2006. Structura creditelor este împărţită în mod egal între împrumuturi pentru populaţie şi finanţări acordate firmelor. De asemenea, resursele atrase au crescut cu 37% în 2007, soldul depozitelor depăşind 27 de miliarde de lei, din care 45% aferente persoanelor fizice şi 55% sume în contul companiilor.

Activele băncii la finele anului trecut însumau 40,7 miliarde de lei. Investiţiile realizate de bancă au însumat 70 de milioane de euro, din care 21 de milioane de euro pentru sistemul IT şi 31 de milioane de euro în imobile. Banca este în continuare lider pe piaţă din punct de vedere al reţelei de unităţi teritoriale. BRD avea la finele anului trecut 806 agenţii, cu 206 mai multe faţă de sfârşitul anului 2006. Odată cu extinderea reţelei, banca şi-a mărit şi numărul de angajaţi cu 2.400 de persoane. BRD a fost, ieri, cel mai lichid emitent de pe Bursa de Valori Bucureşti, titlurile instituţiei de credit înregistrând un rulaj de 3,6 milioane de lei (997.000 de euro). Preţul de închidere al acţiunilor BRD a fost de 19 lei pe titlu, cu 5,56% peste cel de referinţă.

Ne puteți urmări și pe Google News