Cîţu a blocat planul lui Orban, care spera să-l scoată din cursa pentru şefia PNL

Cîţu a blocat planul lui Orban, care spera să-l scoată din cursa pentru şefia PNL

Prim-ministrul Florin Cîţu a declarat miercuri, la finalul Biroului Politic Naţional al PNL, că, în ciuda celor declarate de contracandidatul Ludovic Orban despre vechimea sa, îşi poate depune fără nicio problemă candidatura pentru preşedinţia liberalilor în urma votului care a modificat Statutul formaţiunii.

Astfel, în BPN al PNL a fost votată în unanimitate derogarea de la Statutul partidului pentru candidatura la preşedinţia PNL. Înainte de BPN, Cîţu declarase că nu are probleme cu vechimea în partid, astfel încât îşi poate depune candidatura la şefia PNL.

Premierul răspunde astfel după dezvăluirile lansate de Orban, care contesta că rivalul său la Congresul PNL are 5 ani de vechime în partid. În dialogul cu jurnaliştii, Cîţu a precizat că dacă va fi nevoie de o derogare, ea va fi aprobată printr-un vot în Biroul Politic Naţional, fără să fie nevoie de alte proceduri.

„Vom discuta în BPN. (...) Nu trebuie făcută nicio hârtie, nu-ţi trebuie hârtie pentru derogare. Se face un vot în BPN. (jurnaliştii i-au spus că nu are vechimea necesară). Ba am vechime! Este o interpretare a statutului.

Eu mi-am depus adeziunea în termen. Sunt 5 ani de atunci şi a fost aprobată puţin mai târziu. La 10 septembrie a fost depusă. (...) Veţi vedea, îmi voi depune candidatura, vom câştiga preşedinţia PNL şi mergem mai departe. Nu este niciun impediment”, a spus liderul Guvernului României înainte de BPN, moment în care Orban a lansat acuzaţii grele la adresa lui Cîţu.

Florin Cîţu are cale liberă spre Congresul PNL

„Un alt vot a fost dat pentru derogare doar ca să fim siguri… Pentru derogare de la Statut, pentru candidatura mea la preşedinţia PNL. A fost vot unanim pentru această derogare”, a declarat Florin Cîţu, la finalul şedinţei BPN al PNL.

Florin Citu

Totodată, Biroul Politic Naţional al PNL l-a validat pe deputatul Dan Vîlceanu ca propunere pentru funcţia de ministru al Finanţelor. Cîţu a spus că propunerea va fi trimisă la Palatul Cotroceni.

„Votul a fost dat, sunt 70% dintre preşedinţii de filiale care au fost astăzi aici. A fost doar un singur vot împotrivă, a declarat Cîţu. Aşa cum era de aşteptat, votul împotrivă a fost exprimat de Ludovic Orban.

Cine este Dan Vîlceanu

„Dan Vîlceanu s-a născut la 5 februarie 1979, la Bumbeşti Jiu, judeţul Gorj. A absolvit Colegiul Naţional Tudor Vladimirescu Târgu Jiu (1997), apoi cursurile Universităţii de Vest Timişoara - FEAA, cu diplomă de economist (2003).

În 2005, a absolvit un master cu tema Management şi Integrare Europeană la Universitatea de Vest Timişoara - FEAA, iar în 2016 şi-a luat doctoratul la aceeaşi universitate. Din 2004, a fost economist la SC Trefo SRL, apoi, din 2006, director economic la SC Rominex Mining Engineering SA, iar din 2016 - director economic la SC Trefo SRL.

Preşedinte TSD Gorj (2006-2009), apoi secretar executiv PDL Gorj (2011-2012), prim-vicepreşedinte PDL Gorj (2012-2013), preşedinte PDL Gorj (2013-2015), copreşedinte/preşedinte PNL Gorj (din 2015).

A deţinut, totodată, funcţia de consilier judeţean la Consiliul Judeţean Gorj (2012-2016). La alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016 a fost ales deputat din partea Partidului Naţional Liberal în circumscripţia electorală nr. 20 Gorj, fiind validat în această funcţie la 21 decembrie 2016.

Dan Vîlceanu

Experienţă în domeniul afacerilor europene

A fost vicelider al Grupului parlamentar al Partidului National Liberal (februarie 2017 - decembrie 2020), membru al Comisiei pentru muncă şi protecţie socială (septembrie 2018 - decembrie 2020) şi al Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi (decembrie 2018 - decembrie 2020) din Camera Deputaţilor.

A mai fost membru al Comisiei pentru afaceri europene (până în decembrie 2018) şi al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci (până în septembrie 2018) din Camera Deputaţilor. A fost vicepreşedinte al Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru controlul execuţiei bugetelor anuale ale Curţii de Conturi.

În legislatura 2016-2020 a fost, de asemenea, secretar al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Letonia, membru al Grupului parlamentar de prietenie cu Regatul Belgiei, precum şi preşedinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Lituania”, se arată în cv-ul de pe site-ul Camerei Deputaţilor, cdep.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News