Evenimentul Zilei > Politica > Dezvăluirile lui Ludovic Orban. Florin Cîțu nu a fost preferatul lui Klaus Iohannis. Nu știa nimic despre problemele din SUA
Dezvăluirile lui Ludovic Orban. Florin Cîțu nu a fost preferatul lui Klaus Iohannis. Nu știa nimic despre problemele din SUA

Dezvăluirile lui Ludovic Orban. Florin Cîțu nu a fost preferatul lui Klaus Iohannis. Nu știa nimic despre problemele din SUA

Președintele Camerei Deputaților și actual lider al Partidului Național Liberal (PNL), Ludovic Orban, a vorbit, luni seară, într-o emisiune televizată de la Realitatea Plus despre lupta internă din „cel mai important partid” aflat la guvernare.

Ludovic Orban susține că nu știa despre problemele penale ale premierului Florin Cîțu, în momentul în care acesta a fost pus în funcție de către liberali. Actualul președinte al PNL a vorbit și despre istoria premierului în PNL. Demnitarul a transmis că au existat liberali care, în anul 2016, s-au opus numirii lui Florin Cîțu ca vicepreședinte al partidului.

Aceștia au cârcotit că a apărut în peisajul PNL pentru a ocupa o astfel de funcție, mai ales în contextul în care Florin Cîțu este prieten cu Lucian Isar, soțul Alinei Gorghiu, dat afară din BNR. Florin Cîțu a fost numit în funcție pentru că nu avea nicio informație compromițătoare în trecutul său, a mai spus Ludovic Orban.

Președintele PNL a mai subliniat că Serviciile nu l-au informat, la vremea la care era premier, că Florin Cîțu ar avea anumite antecedente de natură penală.

„Nici domnul Cîțu nu mi-a spus nimic și gândiți-vă că l-am sustinut să fie liderul de grup de la Senat, vicepreședinte în 2017, ulterior ca ministru de Finanțe și ulterior ca premier. Florin Cîțu a fost evaluat. Nu au găsit nicio vulnerabilitate la Florin Cîțu”, a transmis actualul șef al PNL.

Klaus Iohannis nu l-ar fi dorit pe Florin Cîțu în funcția de ministru al Finanțelor. Nu a fost nici prima opțiune a lui Orban

Ludovic Orban l-a propus vicepreședinte economic al PNL pe Florin Cîțu datorită faptului că avea un CV care îl recomanda. „A fost decizia mea până la urmă. Eu am făcut pe fiecare domeniu de activitate o evaluare. Florin Cîțu nu a fost prima mea opțiune pentru ministru de Finanțe”, a spus șeful PNL.

Ludovic Orban a negat că președintele Klaus Iohannis l-ar fi dorit pe Florin Cîțu ca ministru de Finanțe.

„Avea tangență cu zona financiar-bancară, existau argumente profesionale. A avut mesaje pe zona economică, nu era chiar o alegere care să nu aibă argumente în spate. Din punct de vedere profesional, am colaborat bine cu el ca ministru al Finanțelor.

A fost o relație de colaborare. Cel mai important ministru pentru premier este ministrul Finanțelor. În această calitate, am colaborat foarte bine cu domnul Cîțu”, s-a exprimat Ludovic Orban.

Lista de reproșuri a lui Ludovic Orban pentru Florin Cîțu

„Colegi de-ai mei întotdeauna au pus un semn de întrebare în privința lui Florin Cîțu datorită punctului comun cu Lucian Isar, (soțul Alinei Gorghiu – n.r.) . Dar de la BNR nu mi s-a confirmat chestiunea lui Florin Cîțu într-un atac speculativ. Din câte știu eu, avea dreptul la o despăgubire. Realitatea este că atât eu, ca premier, cât și Cîțu, ca ministru al Finanțelor, am colaborat foarte bine cu Banca Națională”, a spus Ludovic Orban.

„Ceea ce a deranjat e că a omis să anunțe opinia publică. De la lider de grup din Senat, ministru de Finanțe, premier, chiar de la vicepreședinte PNL, nu ai voie (să nu anunți – n.r.) președintele Iohannis, care poartă răspunderea nominalizării premierului (de problemele legate de dosarele din SUA – n.r.).

Și al doilea lucru care a deranjat a fost stilul evaziv sau chiar arogant de a răspunde la întrebări”, a subliniat Ludovic Orban.

Președintele PNL i-a reproșat lui Florin Cîțu că nu și-a cerut scuze în contextul de față, precum și că nu a răspuns direct întrebărilor din partea jurnaliștilor și a indus că alți politicieni sunt de vină pentru informațiile lansate în spațiul public despre el.

Dezvăluirile despre trecutul penal al lui Florin Cîțu au adus atingere imaginii PNL. Ludovic Orban: „Mi se rupe inima”

Despre al doilea dosar al lui Florin Cîțu și atitudinea premierului față de acest subiect, Ludovic Orban a spus: „Când ești într-o funcție publică, trebuie să dai răspunsuri clare despre ceea ce ai făcut în viața ta, care să lămurească opinia publică. S-a demonstrat în viața publică – adevărul iese ca uleiul la suprafață. Nu poți să încerci să eviți să dai răspunsuri evazive.

În ceea ce privește (dezvăluirile despre probleme penale ale premierului – n.r.), sunt foarte îngrijorat. Florin Cîțu nu este orice membru al PNL. Este premier care a fost susținut de PNL. Orice face – bun sau rău – face bine PNL sau face rău partidului. Ce s-a întâmplat săptămâna trecută a provocat o masivă pierdere de încredere în PNL.

Mi se rupe inima să văd cum munca noastră din anul 2017 a unor liberali care au reușit să redea încrederea și gustul victoriei membrilor PNL și care au dus PNL în situația de a câștiga trei alegeri consecutive este pusă in umbră de niște dezvăluire care pun sub semnul întrebării moralitatea și credibilitatea PNL”.

Tăcerea lui Klaus Iohannis

„Faptul că au apărut într-o împrejurare publică (Ziua Marinei – n.r.) președintele, premierul, vicepremierul Dan Barna, președinta Senatului se datorează modului în care au fost date invitațiile. Eu am avut un alt program, de asta nu am mers. Nu cred că e un semnal de susținere faptul că a mers președintele cu premierul la un eveniment”, a spus Ludovic Orban.

„Eu sunt convins că președintele Iohannis va face declarații publice, va răspunde la întrebări. Eu comunic cu președintele. (…) Președintele a obținut al doilea mandat, cred că PNL și-a onorat toate angajamentele cu președintele României și cred că este extrem de important ce se întâmplă în continuare cu partidul.

Cred că inclusiv președintele Iohannis trebuie să se gândească la soarta PNL, care nu poate fi asta – să fim în asediu pentru că un liberal atât de important nu a comunicat problemele pe care le avea”, a mai transmis președintele PNL.

Înțelegerea dintre Orban și Cîțu. Premierul trebuia să devină guvernator BNR

„Sunt literalmente profund afectat de ceea ce se întâmplă. (…) M-am trezit brusc pe 30 mai că Florin Cîțu candidează. Noi am avut o înțelegere de sprijin reciproc. Din momentul respectiv, s-a născut o competiție în partid. Eu am încercat să rămân echilibrat, mi-am axat campania prezentând ceea ce vreau să fac eu, ce obiective și literalmente am fost pus în situația de a face față unei dispute dure. Aveam o înțelegere pe care a încălcat-o”, a spus președintele PNL.

Înțelegerea dintre Ludovic Orban și Florin Cîțu era ca actualul șef al PNL să-l pună în funcția de guvernator al BNR pe premier. Florin Cîțu, însă, a ales să devină contra-candidatul actualului șef al liberalilor și să încalce, astfel, înțelegerea, a sugerat Orban.