Analiză. Tactici de luptă și strategii înainte de Congresul PNL. Faza ”războiul declarațiilor”. Ce urmează?

Analiză. Tactici de luptă și strategii înainte de Congresul PNL. Faza ”războiul declarațiilor”. Ce urmează?

Deși Ludovic Orban a promis o luptă fără sabotaj în contextul noilor alegeri din PNL, negocierile din partid par a fi la cuțite.

Liberalii au invocat de la bun început, prin vocea actualului președinte al PNL Ludovic Orban, că luptele în interiorul partidului vor fi corecte și nu vor avea loc sabotări, însă iată că apropierea congresului liberalilor îi împinge pe politicieni să adopte diverse tactici de luptă pentru a câștiga alegerile.

„Preşedintele PNL a fost lăsat singur la negocierile pentru formarea acestei coaliţii şi negocierile pentru formarea Guvernului. Am fost părăsit de Rareş Bogdan, de Raluca Turcan, de Robert Sighiartău, care nu numai că m-au părăsit în timpul negocierilor, ci au încercat să provoace convocarea nestatutară a unui Birou Politic Naţional în pline negocieri pentru a arunca în aer formarea coaliţiei”, a afirmat Orban.

Turcan iese la atac

„Adevărul este cunoscut de tot partidul şi realitatea este că trei ministere importante – Fondurile Europene, Transporturile şi Dezvoltarea Regională – au fost negociate direct de preşedintele Camerei Deputaţilor Ludovic Orban pentru funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Cred că orice penelist responsabil avea dreptul să fie nemulţumit de această tranzacţionare care, pe fond, a afectat PNL, prin forţa pe care o are în Guvern”, a spus Raluca Turcan, deși nu e genul de politician vocal în ceea ce privește astfel de situații.

Ne puteți urmări și pe Google News

Luptele între echipa lui Orban și echipa lui Florin Cîțu, însă, încep să se întețească. 

Rareș Bogdan îi cere lui Orban să oprească „această campanie murdară”

Prim-vicepreședintele PNL a ieșit și el la atac împotriva lui Ludovic Orban, nemulțumit de mai multe situații gestionate greșit. „Îl rog din suflet să încerce să oprească această campanie murdară şi să nu mai continue ceea ce a început astăzi pentru că s-ar putea ca nervii mei, care şi-aşa sunt întinşi la maximum, să plesnească, şi atunci lucrurile vor arăta extrem, extrem de rău”, s-a exprimat europarlamentarul Rareş Bogdan.

"De altfel, şi în ianuarie, Rareş Bogdan l-a acuzat pe Orban că ia deciziile discreţionar şi că a urmărit doar să-şi negocieze o funcţie de top în statul român. În perioada negocierilor pentru noul Guvern, împărţirea pe ministere a fost o discuţie purtată separat de Orban şi ceilalţi lideri ai coaliţiei: Dan Barna, Dacian Cioloş şi Kelemen Hunor. Ruptura în interiorul PNL a avut loc după împărţirea portofoliilor, când mai mulţi liberali, printre care Raluca Turcan şi Robert Sighiartău, şi-au exprimat nemulţumirea internă faţă de ceea ce avea să primească PNL, iar acest lucru a dus la scoaterea din echipa de negociere.

Cum decurg negocierile

În tot acest timp, în interiorul PNL continuă negocierile în filiale. Ambele tabere aşteaptă să fie tranşate situaţiile de la Alba şi Giurgiu. Potrivit unor surse politice, Mircea Hava, de la Alba, ar înclina, personal, mai degrabă spre tabăra Orban, însă ceilalţi lideri locali ar vrea să organizaţia Alba să îl susţină pe Florin Cîţu. PNL Alba se află în primele cinci organizaţii ca număr de delegaţi.

Şi la Giurgiu e aşteptată o decizie, acolo unde, pentru moment, Dan Motreanu şi-a anunţat doar dorinţa de a candida pentru şefia filialei judeţene. PNL Giurgiu este tot printre organizaţiile fruntaşe ale liberalilor", arată o analiză publicată de adevarul.ro.