Ciorbă de salată cu afumătură. Cel mai gustos preparat ardelenesc

Ciorbă de salată cu afumătură. Cel mai gustos preparat ardelenesc Ciorbă de salată. Sursa foto: Dreamstime.com

Rețeta acestei ciorbe este ușoară, preparatul având la bază doar câteva ingrediente. Ciorba de salată conține atât afumătură, cât și omletă, cele ingrediente fiind adăugate încă în momente diferite din timpul gătirii. La final, aceasta se drege cu lapte sau smântână.

Ciorbă de salată cu afumătură este un preparat des întâlnit în zona Ardealului. Acest fel de mâncare se pregătește atât iarna, cât și în sezonul cald. Timpul de gătire este unul redus.

Ciorbă de salată cu afumătură și omletă

Gustul acestei ciorbe nu poate fi asociat cu un alt preparat din bucătăria românească. Rețeta de ciorbe salată este caracteristică zonei Ardealului și conține, omletă, afumătură și mărar. Pentru a o pregăti vei avea nevoie de următoarele ingrediente.

  • 3 căpățâni de salată;
  • 100 grame de afumătură (se poate folosi kaiser);
  • două cepe;
  • un morcov;
  • 1 litru de lapte;
  • 6 ouă mari;
  • o legătură de mărar.

Ceapa și morcovul se curăță și se toacă mărunt. Separat, salata se spală și se rupe în bucăți mici.

Ne puteți urmări și pe Google News
Ciorbă de salată cu afumătură. Cel mai gustos preparat ardelenesc

Salată verde. Sursa foto: Dreamstime.com

Ceapa și morcovul se pun la călit cu o lingură de ulei de măsline.

Afumătura de taie în bucăți mici și se pune la prăjit pentru 3-4 minute într-o tigaie.

Peste ceapa și morcovul călit se adaugă 2 litri de apă și salata verde. După aproximativ 30-35 de minute de fierbere, afumătura prăjită se poate adăuga peste restul ingredientelor.

Ciorba se lasă la fiert pentru încă 10-15 minute, fără a se completa cu apă după ce aceasta a scăzut. Când salata este deja fiartă, se poate prepara omleta din cele șase ouă. Bucățile mici de omletă se adaugă în ciorbă. De asemenea, se adaugă și laptele rece. Ciorba se lasă pe foc pentru încă 10 minute. Înainte de a opri focul, peste aceasta se adaugă mărarul tocat mărunt. După, preferință, se poate adăuga și ceapă verde.

După răcire, se poate adăuga oțetul.

Ciorbă de salată cu afumătură. Cel mai gustos preparat ardelenesc

Ciorbă de salată. Sursa foto: Dreeamstime.com

Ciorbă de salată cu afumătură și omletă

Gustosul preparat ardelenesc se poate servi cu smântână și ardei iute.  După rețeta tradițională, pregătită de gospodinele din această zonă a țării, kaiserul este înlocuit cu slănină sau chiar cu bucăți de coasă de porc afumate. De asemenea, laptele adăugat la finalul procesului de gătire, poate fi înlocuit cu smântâna lichidă.