Evenimentul Zilei > Politica > Cioloș: Depolitizarea administrației publice trebuie asumată de o MAJORITATE parlamentară
Cioloș: Depolitizarea administrației publice trebuie asumată de o MAJORITATE parlamentară

Cioloș: Depolitizarea administrației publice trebuie asumată de o MAJORITATE parlamentară

Primul-ministru Dacian Cioloş a spus, într-un interviu pentru Adevărul Live, că este imperativă o reformă în administraţia publice, prin care aceasta să fie depolitizată astfel încât să asigure accesul la funcţii de conducere funcţionarilor "oneşti şi profesionişti".

"E nevoie de această reformă a administraţiei. (…) E important pentru oamenii oneşti şi profesionişti din administraţie să ştie că pot accede la o funcţie de conducere dacă sunt competenţi şi că nu au nevoie, neapărat, totdeauna, de susţinerea unui partid politic, sau că locul nu le este luat de cineva care vine din exterior, care nu are nicio cunoştinţă de administraţie dar e pus acolo de un partid din alte motive decât pentru a conduce în mod performant administraţia", a declarat Dacian Cioloş. 

El a subliniat ca depolitizarea administraţiei să fie asumată de o majoritate politică în Parlament. 

"Fără o majoritate clară care să îşi asume această depolitizare, ea nu va fi decât praf în ochi, aşa cum a fost şi în anii trecuţi, în sensul în care recunoaştem doar de faţadă faptul că vrem depolitizare, dar când ajungem la guvernare facem tot posibilul să ocolim legea sau facem mici modificări în legislaţie pentru a crea excepţii care, cu timpul, devin regulă în modul de numire în funcţiile de conducere sau în modul de recrutare. Atunci n-am făcut nimic. Ne furăm căciula şi continuăm perpetuarea unui stat slab în care cetăţeanul nu are încredere", a precizat premierul. 

Cioloș a vorbit şi despre faptul că trebuie clarificată legislaţia şi procedurile în administraţie pentru că, din cauza neclarităţilor, nimeni "nu mai semnează nimic". 

"Cred că e importantă această claritate în modul de funcţionare a administraţiei, pentru ca procedurile să fie clare, pentru că, în momentul de faţă, datorită procedurilor neclare, aproape nimeni nu se mai angajează la nimic, nu mai semnează nimic, nu ştim cine e responsabil cu ce. Avem nevoie de o claritate a relaţiilor între instituţii şi toate lucrurile astea vor fi abordate într-o reformă a administraţiei, vorbesc de administraţia la nivel central în primul rând", a adăugat premierul. 

Întrebat dacă lipsa asumării unor decizii administrative este cauzată şi de anchetele Direcției Naționale Anticorupție, Dacian Cioloş a replicat: "E doar un efect. Nu cred că e cauza problemelor din administraţie implicarea DNA-ului". 

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: