Ciobăniţele secolului 21. Curs intensiv de păstorie cu drone pentru femei

Ciobăniţele secolului 21. Curs intensiv de păstorie cu drone pentru femei

În plină revoluție tehnologică, o iniţiativă inedită din Spania sfidează vremurile și pare de perspectivă din punct de vedere economic, dar și social.

Ciobăniţele secolului 21! Migrarea în masă a tinerelor femei, care continuă să părăsească zonele rurale pentru a se stabili în orașe, îngrijorează Spania. Apar astfel idei menite să revigoreze viaţa rurală. The Guardian a făcut publică o astfel de idee, apărută în regatul iberic.

Ciobăniţele secolului 21! Prima școală de păstorit pentru femei vizează revigorarea zonelor depopulate

Aici a fost lansată prima școală de păstorit pentru femei. Este un demers gândit cu scopul de a le oferi femeilor un punct de sprijin în această meserie dominată în mod patriarhal de bărbați. Însă este vizată şi salvarea de la suprapopulare a mii de orașe spaniole.

Sediul acestei şcoli inedite este în regiunea nordică spaniolă Cantabria. Susana Pacheco este cea care se află în spatele acestei iniţiative de a forma ciobăniţe. „Mai sunt și alte școli care predau astfel de cursuri. Noi însă am gândit acest lucru din perspectiva femeilor. De aceea vorbim despre echilibrul dintre viața profesională și viața personală, creând rețele de sprijin reciproc și colaborare”, a declarat Susana pentru publicația britanică.

Proiectul este lansat de Asociației Spaniole Împotriva Depopulării, o organizație națională care lucrează pentru a reabilita zonele cu populație în declin. Alte măsuri luate la nivel local sunt închirierea fermelor, activități de babysitting sau chiar atragerea celibatarilor în zonele afectate de migrarea femeilor.

Accentul pus pe femei al şcolii a fost generat de conștientizarea unei realități. Femeile abandonează zonele rurale în număr mai mare decât bărbații. Așadar lasă în urma lor o populație îmbătrânită. „Satele sunt masculinizate. Este un pas înapoi”, spune Lidia Diaz, din partea asociaţiei.

Citește și Pandemia aduce o altă criză? România va pierde jumătate din populație

Cursul de păstorie durează 9 luni şi cuprinde aproape 500 de ore de instruire online

Cursul de păstorie durează 9 luni şi asigură aproape 500 de ore de instruire online, dintre care un weekend lunar de instruire practică în munții și văile din Cantabria. De la începutul acestui an fost înregistrate 265 de cereri de înscriere. „A fost o surpriză foarte plăcută şi este clar că satisfacem o nevoie care există în societate”, mai spune Susana Pacheco.

Cursul se adresează inclusiv femeilor abuzate de soți sau parteneri sau celor afectate de recesiunea economică produsă de pandemie. Se pot înscrie femei din toată țara, inclusiv din Insulele Canare.

În prezent, conducerea şcolii este în curs de selectare a celor 30 de eleve care vor face parte din prima sa sesiune. Data de începere a cursului nu a fost încă stabilită. Între timp, administraţia şcolii face demersuri în sectorul public și privat, în speranța că va strânge finanțarea pentru a acoperi integral costul cursului de 12.000 euro pentru fiecare student.

Cursul pentru ciobăniţe este structurat în 17 module şi amestecă tradiții de milenii cu soluții de agricultură sustenabilă sau cele mai recente progrese tehnologice. Una ar fi utilizarea dronelor pentru a urmări animalele la păşunat. Femeile își pot aduce şi copiii la sesiuni de instruire practice în proiecte precum apicultura, brânzeturile și turismul durabil.

Sursa: The Guardian

Sursă foto: Asociación Española Contra la Despoblación

Ne puteți urmări și pe Google News