Cine şi-a schimbat domiciliul nu poate vota

Cine şi-a schimbat domiciliul nu poate vota

Alegătorii care şi-au schimbat domiciliul în perioada 1-15 iunie şi, cu această ocazie, actul de identitate, nu-şi vor putea exprima opţiunea de vot în al doilea tur al alegerilor locale.

De această măsură sunt vizaţi, în mod implicit, şi cei care au obţinut viză de flotant după 1 iunie. Potrivit purtătorului de cuvânt al Biroului Electoral Central (BEC), Marian Muhuleţ, la alegerile de duminică se poate vota doar pe baza cărţii de identitate sau a paşaportului de serviciu ori diplomatic.

„Cei care şi-au preschimbat documentele şi domiciliul între cele două tururi de scrutin nu pot vota pe baza noului buletin, nici în localităţile în care sunt înscrişi pe listele electorale“, a spus Muhuleţ. BEC a luat această decizie pe 9 iunie, ca măsură de combatere a fraudelor electorale, prin introducerea pe listele permanente sau suplimentare a alegătorilor fictivi. În această privinţă, Asociaţia Pro Democraţia a atras atenţia că „BEC a creat o situaţie fără precedent, în care cetăţenilor care şi-au mutat domiciliul le va fi imposibil, din punct de vedere legal, să voteze în turul doi al alegerilor locale“. Cum se votează Cei care se vor prezenta mânie la vot vor avea de ştampilat un singur buletin de vot, cu excepţia Bucureştiului şi localităţilor ilfovene Ştefăneşti şi Vidra. În Capitală, fiecare alegător va primi două buletine de vot: unul pentru primarul general şi unul pentru primarul de sector. La Primăria Generală, primul pe buletinul de vot este Sorin Oprescu, iar Vasile Blaga este al doilea. În Ştefăneşti şi Vidra (satul Sinteşti), unde este reluat primul tur al alegerilor, se va vota pe patru buletine: primar, consiliu local, preşedinte de consiliu judeţean şi consiliu judeţean.

Cetăţenii pot vota doar la secţiile de votare la care sunt arondaţi, în localităţile de domiciliu, în intervalul orar 7.00-21.00. Potrivit unei hotărâri BEC, este interzis accesul în cabinele de vot cu aparate audio-video, inclusiv telefoane mobile. Acestea trebuie depuse împreună cu buletinul la preşedintele secţiei de votare şi recuperate după exercitarea votului.

Ne puteți urmări și pe Google News