Cine poate beneficia de venitul de cetățean. Românii aflați în Germania trebuie să știe de acest beneficiu

Cine poate beneficia de venitul de cetățean. Românii aflați în Germania trebuie să știe de acest beneficiu Noi amenzi pentru români din 2024. Sunt obligați să respecte legea. Sursa foto: Arhiva EVZ

Mulți dintre românii plecați să lucreze în Germania ar putea beneficia de „venitul de cetățean”, dar nu știu. Mai multe persoane din țara noastră, dar și din Bulgaria primesc deja acest ajutor din partea statului.

Venitul de cetățean este o prestație socială de stat care este acordată tuturor persoanelor din Germania care sunt capabile să muncească și care nu se pot întreține din resurse proprii, adică din salarile și bunurile proprii. De acest venit pot beneficia pe lângă cetățenii germani, și cei străini care au statut de ședere valabil în această țară. În jur de 150.000 de cetățeni români și bulgari care sunt plecați în Germania beneficiază de venitul de cetățean.

Este important de precizat că străinii care vin în țări din Uniunea Europeană au și eu dreptul să primească venitul de cetățean. Aproxiamtiv jumătate de milion de persoane din România și Bulgaria lucrează în Germania, dar nu toți cei care locuiesc în această țara au un loc de muncă pe termen lung. Numărul celor care primesc acest ajutor s-a triplat în ultimii ani. Românii și bulgarii nu aveau voie să lucreze în Germania până acum nouă ani.

Cât valoarează venitul de cetățean în Germania

Un procent foarte mic dintre românii apți de muncă din Germania primesc acest ajutor din partea statului, în jur de 7%. Este unul dintre ce la mic procent din UE la acest capitol. În ceea ce îi privește pe bulgari, procentul în cazul lor este aproape triplu, aproximativ 18%. Modificprile privind venitul de cetățean au intrat în vigoare în luna ianuarie a anului 2023. Acest lucru înseamnă că toți beneficiarii acestui venit urmează să primească mai mulți bani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rata standard a crescut cu 53 de euro pe lună odată cu reforma Hartz IV. Beneficiarii primeau înainte 449 de euro, iar odată cu modificările primesc 502 de euro. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat, în luna mai a anului trecut, că aproximativ 870.000-880.000 de lucrători permanenți şi în jur de 180.000-190.000 de lucrători sezonieri români se aflau în Germania. În același timp, datele Departamentului Românilor de Pretutindeni au arătat că românii care sunt plecați în Germania lucrează în următoarele domenii: agricultură, construcții, în domeniul sanitar, dar și de îngrijire, potrivit Stiridiaspora.