Ajutoarele sociale vor fi majorate din martie. Sunt circa un milion de beneficiari

Ajutoarele sociale vor fi majorate din martie. Sunt circa un milion de beneficiari Sursa foto: Razvan Valcaneantu

Mai multe indemnizații vor crește începând cu data de 1 martie 2023, datorită actualizării indicatorului social de referință (ISR). Acest indicator este stabilit în baza ratei medii anuale a inflației din anul precedent, anunțată de Institutul Național de Statistică. Pentru 2022, valoarea ISR este de 13,8%, iar acest lucru va duce la creșterea conform legii 225/2021, a mai multor tipuri de ajutor financiar.

Aproximativ un milion de români, beneficiari de ajutoare financiare plătite de stat, vor primi sume mai mari datorită actualizării ISR. Conform datelor prezentat în luna februarie de Institutul Național de Statistică, ISR va crește de la 525,5 lei, cât e în prezent, la 598 de lei, în funcție de rata medie a inflației din 2022.

Printre cele mai importante drepturi care se plătesc în funcție de acest indicator se află indemnizația de șomaj, ajutorul social, prestațiile sociale pentru persoanele cu handicap sau nivelul minim al indemnizației pentru creșterea copilului.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a făcut o trecere în revistă a ajutoarelor sociale care vor fi majorate odată cu actualizarea ISR.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Vorbim de actualizarea anuală a inflației, actualizare care are un impact pozitiv asupra indicatorului social de referință, care este în componența unor beneficii de asistență socială care se raportează la acest indicator. Vorbim aici de venitul minim garantat, de alocația pentru susținerea familiei, de indemnizația lunară și bugetul lunar complementar pentru adulții cu handicap, de prestație socială pentru copii cu handicap, de alocația lunară de plasament și indemnizația de sprijin, indemnizația lunară pentru tineri, cuantumul minim al indemnizației pentru creșterea copilului, indemnizația minimă de concediu de adopţie şi de acomodare pentru cei care adoptă copii, indemnizația pentru sprijin pentru adopție. Sunt prestații care, începând de la 1 martie, se actualizează cu această nouă valoare”, a declarat Muncii, Marius Budăi.

Cu cât vor crește indemnizațiile

Aceste ajutoare financiare cresc automat, conform Legii 225/2021, plata lor nefiind stabilită prin alte acte normative sau decizii guvernamentale.

„Nu există niciun dubiu că se vor actualiza de la 1 martie, pentru că au fost anumite discuții, că ar putea să nu se indexeze toate aceste venituri cu rata inflației. Nu există niciun dubiu. Indicatorul social de referință la vechea valoare era la 525,5 lei, iar de la 1 martie este 598 de lei”, a confirmat ministrul Muncii, conform Antena 3.

Limita minimă indemnizației lunare plătită mamelor aflate în concediu de creștere a copilului va ajunge, din luna martie, la 1.495 de lei. În prezent, aceasta este de 1.314 lei.

Indemnizația lunară plătită persoanelor cu handicap se majorează la 419 lei (70% din ISR), în cazul existenței unui handicap grav, și la 317 lei (53% din ISR), în cazul handicapului accentuat. Aceste valori se stabilesc în baza Legii 448/2006.

Alocația de plasament va ajunge la 1.081 de lei (1,808 ISR), în fiecare lună, conform prevederilor din Legea 272/2004. Pe de altă parte, potrivit Legii 273/2004, valoarea minimă a indemnizației lunare de acomodare, în cazul adopției unui copil, va fi de 2.033 de lei (3,4 ISR), iar valoarea indemnizației de sprijin va fi de 718 lei (1,2 ISR).

Valoarea ajutorului de șomaj plătit în 2023

În cazul ajutorului de șomaj, legea 76/2002 stabilește că valoarea acestuia depinde de stagiul de cotizare. Astfel, în cazul celor care au cotizat cel puțin un an, indemnizația va fi de 598 lei, echivalentă cu valoarea ISR.

Pentru cei care au cotizat o perioadă mai lungă de timp, indemnizația se stabilește adâugând la valoarea ISR o sumă calculată prin aplicarea (asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare) unei cote procentuale diferențiate în funcție de stagiul de cotizare:

3% - pentru persoanele cu un stagiu de minimum trei ani;

5% - pentru persoanele cu un stagiu de minimum cinci ani;

7% - pentru persoanele cu un stagiu de minimum zece ani;

10% - pentru persoanele cu un stagiu de minimum 20 de ani.

Cu cât va crește venitul minim garantat

Conform noului ISR, actualizat, venitul minim garantat (ajutorul social) primit de familiile și de persoanele singure în baza legii 416/2001, se va majora în funcție de criteriile stabilite.

Astfel, valoarea ajutorului pentru o persoană singură va fi de 169 de lei (0,283 ISR);

Pentru o familie formată din două persoane, ajutorul va fi de 305 lei (0,510 ISR);

Pentru familiile formate din trei persoane, suma plătită va fi de 427 de lei (0,714 ISR);

Pentru familiile formate din patru persoane, ajutorul va fi de 529 de lei (0,884 ISR);

Pentru familiile formate din cinci persoane 630 de lei (1,054 ISR);

În cazul familiilor cu mai mult de cinci persoane, ajutorul social se va stabili adăugând câte 44 de lei la valoarea indemnizației aferente familiilor cu cinci persoane.