Cine pierde bătălia pentru clasa 0

Cine pierde bătălia pentru clasa 0

Pentru orice părinte decizia alegerii unei școli pentru cel mic este una extrem de difi cilă. Reporterii EVZ au vizitat, incognito, șase școli bucureștene întrebând despre „oferta” pentru clasele pregătitoare.

Am încercat sa aflam ce coala ne-ar atrage sa-l înscriem în clasa pregatitoare pe fraiorul nostru imaginar. Raidul nostru a vizat ase coli din Capitala, din pacate doar doua dintre ele având condiii de natura a ne convinge sa le alegem.

Profesori reticenți cu o categorie defavorizată

Scoala Gimnaziala „Rut”, din Ferentari, este o scoala privata, dedicata copiilor rromi. Nu percepe taxe i se lauda pe site-ul propriu ca este „în sine o minune”. Ne ateptam la o abordare pe masura. Când colo, blocajul a venit chiar de la intrare. Agentul de paza ne-a refuzat categoric: „Nu se fac înscrieri astazi, venii în martie“. Bărbatul nu s-a oprit și a comentat că i se pare aberantă iniţiativa unui părinte de a vizita şcoala înainte să îşi înscrie copiii: „Ce va intereseaza atât de mult cum apare o clasa? E o scoala cu sase bancue, în rest nu ai ce sa vezi, trebuie sa avei aprobare speciala sa pute i intra în scoala“. Pâna la urma, o doamna profesoara aflata în apropiere a deschis în graba o sala de clasa în care doi copii de etnie rroma se aflau într-o banca, destul de speriai, cu capul în jos. „Asta e tot ce se poate vedea! Intrai pe site si putei vedea acolo tot ce va intereseaza”, ne-a spus doamna profesoara.

Program strict de audiență

La Scoala Gimnaziala nr. 279 Sfin- ii Mihail si Gavril, situata în Cartierul Ghencea, te întâmpina de la intrare un mesaj destul de dur la prima vedere: „Accesul interzis parinilor”. Ce înscriere?Aici agentul de paza nici nu s-a sinchisit sa ne raspunda, aratându-ne anunul respectiv. La directorul unității nu poți intra decât în audiență, după un orar bine stabilit.

Misiune imposibilă

Pentru parinii care au copii cu probleme de sanatate, devine deja o misiune imposibila conturarea unei opinii despre Scoala Speciala Constantin Paunescu, situata tot în cartierul Ghencea. Unitatea colara este dedicata copiilor cu dizabilitai. Personalul s-a dovedit și aici reticent, excluzând din start posibilitatea de a vizita școala.

FOTO: La școala pentru copii cu dizabilități, am găsit oameni cu comportament obtuz FOTO: ANAMARIA NIȚU

Așa da!

Am găsit și unități de învățământ mai primitoare. Ne-au convins școlile 168 și 157. La prima ne-a întâmpinat bibiotecarul, care ne-a facut un tur al scolii, iar o doamna înva atoare a explicat cum se desfasoara orele. Deşi cei mici erau în vacanţă, clasele erau deja pregătite cu rechizitele necesare.

Oameni deschiși la minte și la suflet

La Școala Generală nr. 157 „Ion Dumiriu”, situată în cartierul Militari, din nou o primire demnă de dat exemplu. Deși școala se afla în renovare, profesorii s-au arătat dornici de a primi noi elevi în anul viitor. Neau invitat în clase unde elevii de clasa 0 erau la programul de after-school. Cadrele didactice ne-au spus că elevii beneficiază de o atenție deosebită, iar la programul „Școală după școală” copiii fac lecții suplimentare și activități care să îi dezvolte intelectual. Ne-au invitat şi la ziua „porţilor deschise”, în 16 februarie, organizată de fiecare şcoală special pentru părinţii care vor să îşi înscrie copiii.