Responsabilul acestei inovații gastronomice care a câștigat pariul cu istoria este grecul Sotirios “Sam” Panopoulos, relatează Greekreporter. Sotiros a ajuns cu o ambarcațiune în Canada, în anul 1954, având doar pasiunea pentru țara natală, Grecia, alături de încrederea că în țara de adopție îl așteaptă oportunități nelimitate.

Pe la începutul deceniului 6, bărbatul născut în august 1934, în satul Vourvoura din peninsula Peloponez, a fondat un mic lanț de restaurante în Ontario, alături de cei doi frați ai săi. Oferea burgeri și apoi pizza, preparat care a devenit treptat din ce în ce mai popular în acele vremuri. Afacerea fraților a devenit tot mai prosperă de la an la an.

Cum a luat naștere faimoasa pizza cu arome contrastante

Cea mai faimoasă creație a antreprenorilor greci, pizza hawaiiană, a luat naștere în urma unui experiment. Într-o zi, Panopoulos s-a decis să pună ananas din conservă pe o pizza ca să vadă ce gust are ansamblul. ”Am pus bucăți de ananas, pur și simplu în glumă“, a declarat Sam Panopoulos pentru BBC într-un interviu din 2017, acordat cu puțin timp înaintea morții.

Lui și fraților lui le-a plăcut contrastul dintre dulceața ananasului și aroma savuroasă de șuncă.

În doar câteva luni, clienții au devenit înnebuniți după această pizza, deci am inclus-o în meniu”, rememora Panopoulos. A botezat rețeta de pizza “The Hawaiian” după brandul de ananas la cutie utilizat. La acel moment, topping-urile de pizza erau limitate la ciuperci, șuncă și salam pepperoni, a explicat Panopoulos.

Controversele unei moșteniri peste timp

Controversatul preparat a creat chiar un incident pe scena internațională în februarie 2017, când președinteIe Islandei, Guðni Jóhannesson, a declarat că ananasul ar trebui interzis din rețetele de pizza. În replică, premierul canadian Justin Trudeau a scris pe Twitter: “Am ananas. Am o pizza. Și susțin această delicioasă creație din sud-vestul provinciei Ontario”.

Panopoulos și-a vândut restaurantul, “Satellite”, la jumătatea anilor ’70, și a deschis ulterior restaurantul “Family Circle” în London, Ontario. S-a retras din activitate la vârsta de 73 de ani, în 2007, și atunci când nu lua apărarea faimoasei sale rețete în fața presei din lumea întreagă, își petrecea timpul ca “papou” (bunic).

Sam Panopoulos a trecut la cele veșnice pe 8 iunie 2017, la vârsta de 83 de ani. Nu a avut intenția de a crea un scandal în lumea culinară, nici nu s-a sinchisit de interminabila dezbatere despre cât de inspirată e o pizza cu topping de fructe. Singura sa intenție a fost ruperea tiparului de ingrediente banale folosite la pizza și lansarea unui univers de arome noi. Asta a și făcut, valorificând la maximum marile oportunități oferite lui și fraților lui de către țara de adopție.