Evenimentul Zilei > Economie > Cimentul tot mai scump
Cimentul tot mai scump

Cimentul tot mai scump

Producătorii de ciment anunţă creşteri de preţuri de cel puţin 12%.

Cimentul se va scumpi în acest an cu cel puţin 12%, după ce anul trecut preţurile au crescut cu acelaşi procent, ceea ce va determina scumpirea caselor în construcţie.

„Preţul cimentului va creşte cu 10%-12%. Probabil că aceasta nu va fi singura majorare din 2008“, a declarat ieri directorul general al Holcim România, Markus Wirth.

„Preţul cimentului este influenţat de costul de producţie, de costul energiei şi de cel al forţei de muncă“, a mai spus managerul Holcim. Antreprenorii vor profita de acest anunţ pentru a scumpi casele în construcţie, apreciază Gheorghe Polizu, preşedintele Patronatului Societăţilor din Construcţii (PSC). „Nu ştiu însă dacă procentul de creştere al preţurilor la casele noi va fi acelaşi cu cel al cimentului“, a adăugat Polizu.

Taxele de exploatare
se regăsesc în costul final

Şi Lafarge va creşte preţul cimentului, dar nu face încă publice cifrele aferente acestei majorări. „Costurile sunt afectate şi de mărirea spectaculoasă a taxelor pentru exploatările miniere (de la 10 lei la 1.000 de lei pe kilometru pătrat – n.r.), hotărâtă la sfârşitul anului trecut“, potrivit directorului financiar al Lafarge, Philippe Platon.

Piaţa românească a cimentului este controlată de filialele locale ale grupurilor Holcim (Elveţia), Lafarge (Franţa) şi HeidelbergCement (Germania). Vânzările de ciment, betoane şi agregate ale Holcim la începutul acestui an nu reprezintă decât o treime din cele realizate în 2007, din cauza vremii nefavorabile construcţiilor.

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News