Cifrul - arma informațională care a făcut diferența în Al Doilea Război Mondial. Evenimentul istoric

Cifrul - arma informațională care a făcut diferența în Al Doilea Război Mondial. Evenimentul istoric Sursa foto: Arhiva EVZ

Cifrul - arma informațională care a făcut diferența în Al Doilea Război Mondial. Care au fost cele mai mari succese în materie și cum au influențat soarta războiului?

Cifrul înseamnă trimiterea de mesaje în care cuvintele sunt combinații de cifre după o anumită cheie de decriptare. Mesajele cifrate puteau fi transmise prin Morse (transmisii radio pe frecvențe prestabilite), fie prin mașini de cifrat.

Cifrul - marile preocupări pentru interceptarea corespondenței adversarului

În numărul din iunie 2024, Evenimentul Istoric oferă o documentare și o analiză de excepție acestui „război al cifrurilor”. Americanii, japonezii, sovieticii, germanii au dezvoltat mașini de cifrat dar s-au axat și pe spargerea codurilor adversarilor lor. Succesele unora reprezentau eșecurile celorlați iar conștientizarea faptului că inamicul a aflat codul venea după eșecurile unor misiuni ultrasecrete ori după ce se vedea că inamicul a scos din luptă oameni importanți,

Paradoxal, eliminarea amiralului Isuroku Yammamoto de către americani, nu a fost pusă de japonezi pe seama spargerii codurilor japoneze ori germane, deși, exact această spargere a făcut diferența.

Ne puteți urmări și pe Google News

Autorul materialului precizează: „Se știe: Istoria o scriu învingătorii! Iar pentru a nu știrbi frumusețea Victoriei, adesea le alunecă stiloul peste episoadele mai puțin glorioase. Și așa se face că s-au scris biblioteci întregi despre modul în care britanicii au spart codul nazist ENIGMA, iar americanii au spart codul japonez PURPLE.”

Citi articolul complet din Evenimentul Istoric, ediția iunie 2024.

Evenimentul istoric

Sursa foto: Evenimentul istoric

Revista presei