Cifra astronomică a bugetului cerut de Pentagon. Ce achiziții se pregătesc în secret

Cifra astronomică a bugetului cerut de Pentagon. Ce achiziții se pregătesc în secret sursa foto: EVZ

Pe 28 mai vor fi stabilite detaliile complete privind propunerea bugetului Pentagonului al administrației Biden pentru anul 2022. Se presupune că această dată a fost aleasă în jurul Memorial Day, care se sărbătorește pe 31 mai, pentru a putea scăpa de curiozitățile presei privind cifrele din interiorul documentului.

Cheltuielile Pentagonului și lucrările aferente armelor nucleare ale Departamentului Energiei vor depăși cifra de 750 miliarde de dolari, fiind o cifră care nu a mai fost atinsă vreodată. Acest buget este mai mult decât necesar pentru a acoperi nevoile Statelor Unite și a aliaților săi, mai ales într-un moment în care pandemia și schimbările climatice, reprezintă unele dintre cele mai mari amenințări la adresa oamenilor, în prezent.

În acest context, cheltuielile Pentagonului nu ar trebui dublate. Congresul ar trebui să cerceteze bugetul pentru a găsi soluții pentru reducerea cheltuielilor și să reziste propunerilor pentru o creștere a acestor cifre. Dacă solicitările vor fi acceptate, bugetul Pentagonului va ajunge la 1 trilion de dolari. Decizia finală privind bugetul Pentagonului va fi luată pe parcursul acestui an.

Informațiile care au fost transmise către mass-media, au sugerat că exercițiul bugetului financiar pentru 2022 ar putea crește din achizițiile avioanelor de luptă F-35, cu o valoare estimată de 1,7 trilioane de dolari, fiind cel mai scump program de arme susținut vreodată de Pentagon. S-ar părea că F-35 are probleme serioase de performanță, ceea ce ar face posibil ca acesta să nu fie niciodată pe deplin pregătit pentru luptă. Inclusiv Biroul de Responsabilitate al Guvernului consideră că fără prea multe îmbunătățiri, aproape jumătate din flotă ar putea să nu mai fie funcțională până în 2030, din cauza lipsei motoarelor funcționale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Motivele acestei cifre uriașe

Problemele F-35 au făcut ca forțele aeriene să ia în considerare retragerea mai multor astfel de avioane, fiind considerate foarte costisitoare privind întreținerea acestora. A fost raportat că Forțele Aeriene iau în considerare reducerea achiziției totale a aeronavelor cu 10% în următorii cinci ani, și chiar și o înjumătățire a avioanelor F-35. Nu s-a decis asupra niciuneia dintre cele două variante, însă faptul că au fost discutate, indică faptul că acest program nu poate continua așa cum a fost planificat inițial.

Un alt motiv de îngrijorare îl reprezintă planul Pentagonului de a cheltui 634 de miliarde de dolari în următorul deceniu, pentru construirea și operarea unei noi generații de avioane militare cu armă nucleară, submarine și rachete terestre.  Conform unei analize a Biroului pentru Buget al Congresului, cifra lansată este cu 28% mai mare față de ultima dată când s-au analizat costurile pe următorii zece ani ai planului de modernizare.

Până în 2030, s-ar părea că unul din opt dolari din achizițiile Pentagonului, ar putea fi plătit pentru armele nucleare. Dacă s-ar cunoaște că toate aceste arme ar putea proteja Statele Unite, ar fi un beneficiu. Însă, acest lucru nu este neapărat corect, conform nationalinterest.org.