Chipsuri de cartofi sau din alte legume. Care este opțiunea cea mai bună pentru siluetă

Chipsuri de cartofi sau din alte legume. Care este opțiunea cea mai bună pentru siluetă

Mulți români consumă destul de multe chipsuri. Totuși, ele nu sunt deloc sănătoase, iar nutriționiștii nu le recomandă. Mihaela Bilic, nutriționist, a oferit o variantă mai puțin nocivă.

Chipsurile, indiferent din ce ingrediente sunt făcute, au foarte multe calorii. De altfel, e de preferat să nu fie consumate prea des și nu în cantitate mare. Mihaela Bilic a explicat care sunt cele mai dăunătoare tipuri de chipsuri dintre cele existente în comerț.

Variantele de chipsuri și câte calorii are fiecare:

  • Chipsurile pe bază de cartofi – 537 de calorii și 35 de grame de grăsime.
  • Nachos – 503 calorii, 26 de grame de grăsime.
  • Chipsurile pe bază de pâine – 451 de calorii, 15 grame de grăsime.
  • Chipsuri din legume – 532 de calorii și 31,3 grame de grăsime.

Variante mai sănătoase ale chipsurilor

Cu toate că cele mai cunoscute sunt chipsurile de cartofi, mai există și alte variante. De exemplu, chipsurile din mămăligă (nachos) sau pâine (bake rolls), din legume (sfeclă, morcov, păstârnac) sau creveți. La prima vedere am putea crede că chips-urile din rădăcinoase ar fi o variantă mai bună decât chipsurile din cartofi, dar nu este așa.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un cartof crud are 70cal/100g. Tăiat în felii subțiri și prăjit în trei-patru linguri de ulei se transformă în chips cu 535cal/100g. “De vină sunt cele 35g grăsime vegetală adăugată. Deci nu cartoful îngrașă. ci uleiul! E drept că amidonul din cartof absoarbe uleiul ca un burete, dar aceleași 35g grăsime le găsim și în chips-urile de legume”, susține Mihaela Bilic.

Chipsuri din cartofi sau din alte legume

În ceea ce privește carbohidrații, legumele au 60 grame, iar cartofii doar 47g/100g. La capitolul proteine tot cartofi ies câștigători cu 6,8g fată de patru grame. Avantajul chipsurilor de legume este că au multe fibre, 8,7 grame. Totuși, chipsurile din legume conțin mai multă sare.

Mai important decât tipul de legumă din care se fac chipsuri, este că trebuie respectată porția corectă: maxim 30 grame și nu toată punga. “Sunt un răsfăț, un moft, nu aliment de bază. Și câtă vreme le consumăm rar și puțin, le putem alege pe cele care ne plac. Legumele or suna ele mai sănătos, dar și la capitolul volum tot chipsurile de cartofi câștigă- sunt mai ușoare și putem mânca mai multe”, a precizat Mihaela Bilic într-o postare pe pagina sa de Facebook.