Exporturile de mărfuri ale Chinei au crescut, anul trecut, cu 26%, fiind la un pas să ajungă din urmă ocupanta primului loc, Germania. Aceasta a exportat, în 2007, mărfuri în valoare de peste 1.300 de miliarde de dolari.

SUA au coborât pe locul trei în lume, cu exporturi de 1.163 de miliarde de dolari, anul trecut, relatează publicaţia „Times Online“.

Susţinută de performanţele deosebite ale statelor cu economii în dezvoltare precum China, India, Brazilia şi Rusia, valoarea comerţului cu mărfuri a crescut cu 15%, depăşind 1.600 de miliarde de dolari. Statele emergente au contribuit cu mai mult de jumătate la creşterea schimburilor comerciale de anul trecut. În acelaşi timp, schimburile comerciale de servicii au crescut cu 18%, până la 3.300 de miliarde de dolari, datorită transporturilor şi turismului.

Oficialii OMC estimează, pentru 2008, o încetinire a creşterii schimburilor comerciale până la 4,5%, după ce, anul trecut, avansul a fost de 5,5%, iar în 2006 de 8,5%.

OMC avertizează că o încetinire mai puternică a creşterii economice la nivel mondial ar putea reduce creşterea schimburilor comerciale mult sub nivelul prognozat de 4,5%. Patrick Low, economistul-şef al organizaţiei, ia în considerare faptul că turbulenţele de pe pieţele financiare internaţionale „nu au avut încă efecte puternice în economia reală, aşa cum ar putea avea“.