China este furioasă. Coliziunea cu sateliții lui Elon Musk a dus la o plângere către Națiune Unite

China este furioasă. Coliziunea cu sateliții lui Elon Musk a dus la o plângere către Națiune Unite Elon Musk, nemulțumit de prețurile mașinilor Tesla. Clienții plătesc sume „jenante” Sursa: Arhiva EVZ

Beijingul a cerut ONU să reamintească Statelor Unite să respecte tratatul care reglementează spațiul cosmic, după ce sateliții spațiali lansați de compania aerospațială a magnatului tehnologiei Elon Musk, SpaceX, aproape s-au ciocnit de stația sa spațială de două ori în ultimul an.

Confruntarea cu Elon Musk

China a declarat că stația sa spațială a desfășurat măsuri de prevenire a prevenirii coliziunilor în iulie și octombrie pentru a evita ciocnirea cu sateliții Starlink, într-un raport recent prezentat de Beijing, Comitetului ONU, pentru utilizarea pașnică a spațiului cosmic.

„China dorește să solicite secretarului general al Națiunilor Unite să transmită informațiile menționate mai sus către toate statele părți la Tratatul privind spațiul cosmic”, se arată în raportul transmis de misiunea sa permanentă la Viena.

Acesta a adăugat că statele trebuie „să poarte responsabilitatea internațională” pentru activitățile naționale desfășurate atât de organisme guvernamentale, cât și de organisme neguvernamentale în spațiu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Jonathan McDowell, astrofizician la Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizică, a declarat pentru The Guardian că este „foarte neobișnuit” ca o țară să depună o plângere printr-un „buletin informațional”.

Probleme provocate și de China

SpaceX a lansat peste 1.600 de sateliți în spațiu într-o rețea numită Starlink și a primit permisiunea de la Comisia Federală de Comunicații din SUA pentru a lansa până la 12.000 de sateliți în spațiu.

Coliziunile nu sunt o întâmplare rară în spațiu, dar astfel de incidente au crescut în ultimii ani din cauza numărului și vitezei cu care sunt lansați sateliții, potrivit McDowell. Acesta a adăugat că și China a contribuit la probleme din spațiu. „ Trebuie spus că stația spațială americană a trebuit de mai multe ori, în ultimii 10 ani, să evite piesele rămase în spațiu în urma testului militar anti-sateliți din 2007, efectuat de China”

Incidentul este o reamintire a faptului că lumea a intrat într-o „nouă eră în spațiu”, a spus astrofizicianul. „Sunt mai multe resturi și mai mulți sateliți activi. Lucrurile devin mult mai problematice. Este o era spațială dominată comercial”, a declarat acesta potrivit The Guardian.