China acuză că americanii ascund afaceri murdare interne. „Îi îndemnăm să-şi schimbe politica periculoasă”
- Sabina Popescu
- 26 iulie 2021, 19:09
Cu ocazia unei vizite ale unui oficial din SUA la Beijing, autoritățile chineze au transmis americanilor să își îndrepte mentalitatea. China acuză că demonizarea sa reprezintă, în realitate, o diversiune de la chestiunile interne ce au loc în Guvernul american și pe care oficialii vor să le ascundă de cetățeni.
China acuză că demonizarea sa de către americani reprezintă, în realitate, o diversiune de la mai multe afaceri murdare ce ar avea loc în SUA. Relația dintre cele două puteri se află în "impas" şi întâmpină "dificultăţi serioase", în contextul în care americanii susțin o politică periculoasă, potrivit adjunctului ministrului de externe Xie Feng.
Declarațiile în cauză vin în contextul unei vizite ale celui mai înalt oficial SUA care s-a deplasat în China, după ce președintele Joe Biden a preluat puterea. Întâlnirea a avut loc nu la Beijing, ci la aproximativ 130 km distanţă de capitala chineză, în oraşul Tianjin din nord-estul ţării, din cauza situației epidemiologice, potrivit Agerpres.
China acuză diversiuni în SUA. Demonizarea Guvernului comunist are loc cu un scop
Adjunctul ministrului de Externe Xie Feng i-a transmis lui Wendy Sherman, secretar de stat adjunct al SUA, că relațiile dintre cele două puteri se află într-un impas. "Îndemnăm SUA să-şi schimbe mentalitatea greşită şi politica periculoasă", a spus adjunctul ministrului de Externe chinez.
Acesta a acuzat că în Guvernul american au loc mai multe afaceri murdare, care sunt ținute departe de ochii cetățenilor prin intermediul unei campanii de demonizare a Chinei. Prezentarea Chinei drept un "duşman imaginar" și "demonizarea" sa reprezintă, în fapt, tentativa SUA de a distruge China în timp ce la nivel intern au loc mai multe manevre nepotrivite, potrivit Xie.
SUA acuză China de reprimarea democrației
În cadrul discuției purtate de către oficialii celor două puteri, americanii au acuzat reprimarea democrației în China, potrivit unui comunicat transmis de către Departamentul de Stat al SUA.
"Discuția a ridicat preocupările noastre privind drepturile omului, inclusiv reprimarea antidemocratică din Hong Kong, genocidul în desfăşurare şi crimele împotriva umanităţii din Xinjiang, abuzurile din Tibet, restricţionarea accesului media şi libertatea presei", se arată în comunicat.
Wendy Sherman a adus în discuție și situația cetăţenilor americani şi canadieni deţinuţi în prezent în China, în urma unor conflicte mai ample. Oamenii nu sunt "monede de schimb", a subliniat oficialul american.
Americanii somează chinezii să permită continuarea investigațiilor privind originea SARS-COV-2
SUA a cerut autorităților chineze să permită continuarea investigațiilor în ceea ce privește originea SARS-COV-2. Oficialii americani au transmis, în repetate rânduri, că nu se poate afla, concret, originea bolii, dacă autoritățile chineze nu pun la dispoziție mai multe informații în acest sens.
Presupusele legături între Beijing şi infractorii cibernetici au fost de asemenea aduse în discuţie, la fel ca şi legalitatea multora dintre pretenţiile chineze asupra insulelor din apele înconjurătoare, inclusiv la Taiwan.
În cadrul întâlnirii celor doi oficiali, s-a mai discutat și despre legătura dintre Guvernul chinez și atacurile cibernetice din SUA, precum și despre legalitatea pretențiilor Chinei cu privire la Taiwan. Wendy Sherman a ridicat problema schimbărilor climatice și proliferării armelor.