China a identificat cel mai puternic dușman din 2020. Beijingul, în alertă, ia măsuri!
- Laurențiu Teodorescu
- 13 ianuarie 2020, 11:45
Principala grijă a Chinei în anul acesta nu este America, nici Rusia. Temerea Beijingului vine din interior.
China lui Xi Jinping este cu adevărat îngrijorată de șomaj. Guvernul încearcă să ia o serie de măsuri pentru a proteja economia, deoarece știe că „urmează un 2020 foarte dificil, în care șomajul în masă poate fi cea mai temută problemă”, după cum menționează Frank Ching, comentator politic și profesor asociat la Universitatea de Știință și Tehnologie din Hong Kong, citat de CNN.
Așadar, nu vorbim despre o problemă economică, ci mai degrabă de una politică. Se știe că șomajul în masă, determinat de o încetinire economică severă, pe fondul prăbușirii întreprinderilor de stat, ar putea provoca explozia tensiunilor sociale, generând mari tulburări în rândul populației. Pentru regimul comunist, acesta e cel mai mare dușman!
Culmea e că 2020 marchează finalul unui ciclu – planul pe cinci ani al guvernului actual, care a promis că China va ajunge „o societate prosperă”. Totodată, Partidul Comunist a dat asigurări și că va pune capăt sărăciei. Membrii Politburo (cei mai puternici șapte bărbați din China) s-au reunit de urgență săptămâna trecută, convenind că trebuie depuse toate eforturile pentru atingerea acestor obiective în 2020.
De la începutul anului, Executivul a bombardat economia cu o serie de măsuri menite a stimula creșterea - de la reduceri de taxe pentru a încetini valul de scumpiri până la tot felul de facilități fiscale acordate cetățenilor. Mai mult, autoritățile au solicitat guvernelor locale „să depună toate eforturile” pentru a preveni pierderea locurilor de muncă.
Țara se poate confrunta cu masive „incidente neașteptate” dacă piața muncii se prăbușește. Pentru asta, China are în vedere să creeze 11 milioane de noi locuri de muncă în 2020! „Beijingul este mult mai îngrijorat de tulburările sociale provocate de șomaj și sărăcie decât de umflarea datoriei publice, ceea ce la un moment dat părea a fi o prioritate”, a declarat și David Zweig, director al Transnational China Consulting Limited și profesor emerit la Universitatea de Știință și Tehnologie din Hong Kong.
Strângeți curelele, vin vremuri grele!
Că urmează vremuri grele o știu toți, dar nu puțini au curajul să o recunoască. Ministrul Comerțului, Zhong Shan, le-a cerut subalternilor, într-un mesaj la final de decembrie, să-și strângă curelele și să se pregătească pentru un „2020 foarte greu”. „Folosiți fiecare bănuț doar pentru lucruri vitale”, a încheiat ministrul Shan.
Și Jack Ma, fondatorul colosului Alibaba și unul dintre cei mai bogați oameni de pe glob, a recunoscut recent că 2019 a fost un an dificil pentru afaceri, dar că nici nu se compară cu ce urmează în 2020. „Trebuie să conștientizăm și că acesta ar putea fi doar începutul”, a mai avertizat Ma.
Măsuri disperate, economia încetinește în ritm alert
Într-o ședință solemnă a Parlamentului, Beijingul va face publice, vineri, cifrele pe anul 2019. Cele mai recente date disponibile au arătat că creșterea PIB-ului în trimestrul al treilea a încetinit până la cel mai slab ritm din 1992 încoace! Creșterea a fost de numai de 6%. Iar încetinirea economiei este departe de a se termina, potrivit lui Gao Shanwen, economistul principal al firmei de cercetare Essence Securities, cu sediul în Shenzhen.
Pentru 2020, Gao estimează o scădere cu cel puțin un procent, dacă nu chiar două.
De vină este și războiul comercial cu SUA, dar asta este doar o parte din poveste. În realitate, datoria publică a crescut în ultimul deceniu până la un nivel uriaș, iar pentru această problemă de vină e numai Guvernul, care s-a împrumutat foarte mult după marea criză globală din 2008, din dorința de a finanța mega-proiecte de infrastructură.
Ca o primă măsură de redresare, băncile au început să împrumute tot mai mulți bani întreprinderilor de stat. „Pe termen scurt, ritmul de încetinire s-a mai ușurat”, a observat Gao Shanwen, „dar, pe termen lung, economia este din ce în ce mai puțin eficientă”.
De teamă sau din disperare de cauză, Guvernul chinez a pompat zeci de miliarde de dolari în sistemul bancar și a făcut anunțul privind demararea unor lucrări uriașe – construirea de căi ferate și aeroporturi! Printre altele, se are în vedere și reducerea tarifelor la import pentru sute de produse, dar și o deschidere față de investițiile străine.