Chiliman a vândut salubrizarea sectorului pe 25 de ani

Chiliman a vândut salubrizarea sectorului pe 25 de ani

Primăria Sectorului 1 a anunţat ieri câştigătorul controversatei licitaţii de salubrizare.

Firma Romprest, care a asigurat curăţarea sectorului în ultima jumătate de an, o va face şi în următorii 25 de ani, contra sumei de 16 milioane de euro anual. Contestaţiile nu s-au încheiat, preţul cu care a câştigat Romprest sectorul 1, precum şi graba primarului Chiliman de a încheia afacerea înainte de turul doi al alegerilor sunt de natură să-i stârnească şi mai aprig pe concurenţii de pe piaţa gunoaielor.

Mircea Raicu, directorul REBU, firma care a pierdut sectorul 1 în vara lui 2007, spune că „e clar că Chiliman avea o datorie faţă de cineva şi a vrut să şi-o onoreze înainte de alegeri, ca să fie sigur. Romprest a avut cel mai mare preţ, nu e evident că diferenţa de bani se va duce în buzunarul cuiva?“, se arată sigur Raicu.

„Suntem chibzuiţi“

Purtătorul de cuvânt al primăriei, Alex Ichim, susţine că momentul n-a fost ales de primar, ci de comisia de licitaţie care a stabilit câştigătorul, cât despre oferta Romprest, aceasta a fost considerată cea mai bună, din analiza preţ-capacitate tehnică. „Restul ofertelor au fost la preţuri mai mici, însă la servicii mai proaste, neconforme cu cerinţele din caietul de sarcini“, explică Ichim.

Firma câştigătoare va beneficia de sume uriaşe de la bugetul sectorului 1, deoarece primarul a decis ca locuitorii să nu mai plătească taxa de ridicare a gunoiului menajer, aceste costuri urmând să fie achitate aceleiaşi firme de către primărie. „Avea nevoie de o hotărâre a consiliului general pentru asta, care să stabilească o taxă specială. Primarul de sector n-are competenţă să stabilească aşa ceva“, spune Raicu.

Ichim îl contrazice şi spune că primarul Chiliman n-a decis de capul lui, ci printr-o hotărâre a consiliului local, să suporte preţul gunoiului populaţiei de la buget. „Suntem chibzuiţi şi primăria întoarce servicii către comunitate, din moment ce bugetul îi permite acest lucru!“, conchide Ichim.

BURSA

Unde-i cel mai scump gunoi

La licitaţia câştigată de Romprest s-au înscris cinci dintre cei mai importanţi operatori de pe piaţa gunoaielor. Rosal, Rebu, Urban, SSB sunt marii perdanţi. Cel puţin trei dintre ei anunţă că vor contesta licitaţia pentru că Romprest ar fi câştigat fără să depună oferta financiară, element ce ar fi fost de natură să o descalifice, nu s-o scoată învingătoare. În procesul-verbal al licitaţiei, primăria recunoaşte asta, totuşi spune că firma ar fi adăugat, undeva, pe genunchi, preţul.

Conform acestui proces-verbal, Romprest a cerut pentru prestaţia anuală 60,4 milioane de lei fără TVA, Rosal - 49,5 milioane de lei, Urban - 39,8 milioane lei, iar SSB - 48,3 milioane. Rebu nu a depus oferta financiară, fapt pentru care a fost descalificată. În Bucureşti, Primăria Sectorului 6 plăteşte anual 70 de milioane de lei pentru salubrizarea stradală firmei Urban, Primăria Sectorului 2 virează către Supercom 68,4 milioane de lei pentru salubrizarea străzilor pe care circulă RATB, iar Primăria Sectorului 3 dă firmei Rosal 51,4 milioane de lei pentru salubrizarea tuturor străzilor şi a aleilor secundare din sector.

Ne puteți urmări și pe Google News