Certificatul judiciar va putea fi eliberat în format electronic. Parlamentul și-a dat acordul privind proiectul de lege

Certificatul judiciar va putea fi eliberat în format electronic. Parlamentul și-a dat acordul privind proiectul de legeDigitalizare. Sursa foto: dreamstime.com

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, 7 decembrie, un proiect de lege care susține digitalizarea României. Noua lege va oferi posibilitatea românilor să își poată elibera cazierul judiciar în format electronic.

În proiectul de lege aprobat de Plenul Parlamentului se arată că în urma mai multor solicitări venite din partea persoanelor fizice sau juridice, cazierul judiciar se va putea elibera gratuit în format electronic. De asemenea, parlamentarii au mai precizat că certificatele de cazier judiciar care vor fi eliberate în formă electronică vor avea și semnătura electronică a persoanei respectică. Documentul electronic va fi asimilat cu cel fizic.

În plus, în același proiect s-a precizat și în cât timp legea va fi pusă în practică. „În termen de șase luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, prin ordin comun al ministrului afacerilor interne şi al ministrului cercetării, inovării şi digitalizării, sunt stabilite procedurile pentru eliberarea în formă electronică a cazierului judiciar”. se arată în textul proiectului de lege.

Cum vor putea obține românii cazierul judiciar în format electronic

Românii care vor dori să aibă în format electronic cazierul judiciar vor trebui să depună o cerere de eliberare a actului. Aceasta va putea fi depusă tot în format electronic. În acest context, eputatul liberal George Tuță, a susținut că acest proiect de lege trebuia implementat cu mult timp în urmă. De asemenea, el a subliniat că posibilitatea ca românii să ceară cazierul judiciar în format electronic va face ca oamenii să nu mai aglomereze secțiile de poliție. În plus, ei nu vor mai trebui nici să se deplaseze până la instituții.

„Aceste chestiuni de bun simț trebuiau făcute acum mult timp. Sunt gesturi administrative aparent simple, dar care cu siguranță pot porni un bulgăre de zăpadă al împăcării între stat și cetățeni. Un gest de normalitate pentru cei peste două milioane de români din țara și străinătate care nu vor mai trebui să aglomereze drumurile și secțiile de poliție.  O veste bună și pentru lucrătorii din Ministerul de Interne, care nu vor mai avea cozi la ghișee”, a declarat Tuță după adoptarea proiectului de lege, potrivit Digi24.