Petre Daea făcut de râs de colegii liberali. „Nu a știut să scrie o ordonanță”. Schema de ajutor pentru fermierii loviți de secetă naște controverse

Petre Daea făcut de râs de colegii liberali. „Nu a știut să scrie o ordonanță”. Schema de ajutor pentru fermierii loviți de secetă naște controverse Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Ministerul Agriculturii este acuzat că a greșit formula de calcul folosită la repartizarea ajutoarelor financiare destinate fermierilor afectați de secetă. Agricultorii afectați, beneficiari ai ajutorului, și-au expus punctul de vedere în comisia pentru agricultură de la Camera Deputaților. Ministrul Petre Daea, pe care fermierii îl consideră principalul responsabil pentru eroare, spune că nu a greșit nimic.

Problema ajutorului financiar pe care ar trebui să-l primească fermierii afectați de secetă a fost dezbătută la Comisia de Agricultură a Camerei Deputaților. În vreme ce reprezentanții agricultorilor și parlamentarii liberali l-au acuzat direct pe ministrul Petre Daea pentru greșeala făcută, colegii săi din PSD i-au luat apărarea.

Deși au admis că ministrul Daea a greșit formula, aceștia au spus că lucrurile vor fi îndreptate ulterior, în Parlament. În schimb, Petre Daea respinge orice asemenea acuzație spunând că formula este corectă. În plus, spune el, chiar dacă este o greșeală, nu se mai poate face nimic pentru că a fost transmisă Comisiei Europene.

Ministerul Agriculturii a decis să plătească un ajutor de cel mult 1.500 lei la hectar pentru suprafețele afectate de secetă. Suma acordată variază în funcție de gradul de calamitate al culturilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Colegii liberali îl fac de râs pe Petre Daea

Fermierii și parlamentarii liberalii i-au reproșat lui Petre Daea și colaboratorilor săi de la Ministerul Agriculturii că au greșit schema de finanțare. În cazul culturilor afectate de secetă în proporție de 50%, ajutorul acordat nu este proporțional ci mai mic. Agricultorii nu primesc jumătate din suma alocată pentru despăgubiri, cum ar fi logic, ci 25%.

„De trei luni, tot încercăm să înțelegem, să-i sfătuim pe colegii noștri. Nu am înțeles, pentru că nici colegii dumneavoastră n-au înțeles”, a declarat, în comisie, Liliana Piron, reprezentantă a Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Aceasta a prezentat un exemplu de calcul conform căruia, dacă pe o sufrafață de cinci hectare afectate în totalitate de secetă valoarea despăgubirii este de 7.500 de lei, pentru o suprafață similară, afectată doar în proporție de 50%, suma primită este de aproape 1.900 de lei.

„Este clar că e o greșeală în calcul despăgubirilor pe care fermierii ar trebui să-l primească. Ministerul nu a știut să scrie o ordonanță care a apărut în Monitorul Oficial. Nici măcar directorii de direcții agricole nu înțeleg cum să completeze aceste formulare și cine trebuie să completeze declarația”, a declarat Emil Dumitru, deputat PNL.

PSD vrea să repare în ianuarie greșeala lui Daea

Deputații PSD recunosc, la rândul lor, că Petre Daea a greșit, însă propun o soluție de compromis, fără a oferi garanții că va fi pusă în practică. De altfel, lucrurile nu sunt chiar atât de simple, precum spun parlamentarii PSD. Orice schemă de ajutor de stat trebuie aprobată la nivelul Comisiei Europene înainte de a fi pusă în practică.

„Plătim acești bani către fermieri, 361 de milioane de lei până pe 31 decembrie, conform ordonanței care este dată de Guvernul României. În ianuarie, vă promitem că în comisia de agricultură facem modificarea cum a fost în Senat, urmând ca Ministerul Agriculturii și domnul ministru să dea diferența de bani”, a spus Florin-Ionuţ Barbu deputat PSD.

Petre Daea își apără formula contestată

Pe de altă parte, Petre Daea, ministrul Agriculturii își apără formula de calcul contestată de aproape toată lumea. El spune că este corectă, dar că este interpretată greșit. Aceasta deși vorbim despre matematică, știință exacta, care nu lasă loc la interpretări. Mai mult, spune Petre Daea, Comisia Europeană a aprobat schema de sprijin, așa cum a fost trimisă de Ministerul Agriculturii, iar o nouă intervenție ar duce la întârzierea plăților.

„Nu e nicio formulă de calcul greșită, e interpretabilă de unii. N-aș vrea să merg mai departe cu interpretarea, de ce fac asta, dar ea e legală. Nu se poate modifica”, a spus Petre Daea.

Chiar și așa, dacă formula ar fi corecată. fermierii spun că tot ar fi bani Agricultorii spun că și dacă ar primi suma întreaga de bani, tot ar fi puțin.

„Ne asigură o mică parte din care marea majoritate a fermierilor își achită datoriile. fiindcă știm că la sfârșit de an majoritatea avem de plată facturi, credite, rate. Pentru a înființa un hectar în anul 2022-2023 e nevoie de peste 6.000 de lei pe hectar. Chiar și 1.500 de lei, dacă ar fi 100% calamitat, nu asigură decât un sfert, aproape. Dar orice bănuț e important”, spun fermierii, conform Digi 24.