Evenimentul Zilei > Actualitate > Ceremonie de repatriere, din Afanistan, a “Rechinilor Albi”
Ceremonie de repatriere, din Afanistan, a “Rechinilor Albi”

Ceremonie de repatriere, din Afanistan, a “Rechinilor Albi”

Batalionul 341 Infanterie Protecția Forței „Rechinii Albi”, Constanța, a participat in ultimele aproape 7 luni la o nouă misiune în Teatrul de Operații Afganistan. Cei 420 militarii constănțeni au acționat alături de trupele NATO la misiunea „Resolute Support”, pentru asigurarea protecţiei bazei militare din Kandahar şi pentru consilierea forţelor de securitate afgane.

Patru militari din Batalionul Protecția Forței "Rechinii Albi" au fost răniți, in 26 septembrie, în urma detonării unui dispozitiv exploziv improvizat, în timp ce executau o misiune de patrulare în provincia Kandahar, Afganistan. Cei patru răniți, sublocotenentul Florin Oprea, plutonierul Eduard-Vlad Romilă, caporalul Marcel Neagu și soldatul Costică-Victor Tarnovschi dar și colegii lor care au sărit să îi salveze au fost decorați cu ordine și medalii de președintele țării precum și de Ministerul Apărării.

 

Ceremonia de repatriere a avut loc astăzi în Piața Ovidiu din Constanța în prezența oficialilor militari și a autorităților locale. “Rechinii Albi” este o unitate de elită a Armatei Române și a executat  mai multe misiuni externe în Kosovo, Irak și, de două ori, în Afganistan.  Bine antrenați și apreciați în misiunile internaționale la care participă, “Rechinii Albi” au primit o mulțime de distincții și medalii. Începând din 2000 militarii Batalionului 341 Infanterie „Constanța” au reprezentat România  în cadrul inițiativei regionale SEEBRIG (South Eastern European Brigade), alături de militari din alte state partenere.