Cercetătorii au creat chifteaua din mucegai. Cum se înlocuiesc produsele din carne

Cercetătorii au creat chifteaua din mucegai. Cum se înlocuiesc produsele din carne Sursă foto: Pixabay

Chifteaua din mucegai nu este un produs expirat, ci o inovație în bucătărie, în biotehnologie. Oamenii de știință au început să fie din ce în ce mai interesați să dezvolte produse care să substituie carnea. Astfel, Institutul de Bioenergie Comună și Centrul Novo Nordisk Foundation pentru Biosustenabilitate au analizat o ciupercă multicelulară cunoscută sub numele de „Aspergillus oryzae” sau mucegaiul koji, folosit de secole în Asia de Est pentru a fermenta amidonurile și a produce produse precum sake, sos de soia și miso. Această ciupercă poate fi folosită pentru prepararea produselor similare celor din carne, așa cum este chifteaua.

Chifeaua din mucegai, descoperirea revoluționară din gastronomie. Cum se înlocuiesc produsele din carne

chifea din mucegai

Sursă foto: pixabay

Potrivit studiului publicat în revista Nature, echipa echipa de cercetători au dezvoltat un sistem de editare genetică care să permită modificări consistente și reproductibile ale genomului mucegaiului koji. După stabilirea acestui set de instrumente de editare, au aplicat sistemul pentru a efectua modificări menite să transforme mucegaiul într-o sursă alimentară.

Mai exact, cercetătorii s-au  concentrat pe creșterea producției de hem, o moleculă pe bază de fier prezentă în multe forme de viață, dar cel mai des întâlnită în țesuturile animale, care oferă cărnii culoare și gustul specific. Apoi, echipa a îmbunătățit producția de ergotioneină, un antioxidant prezent doar în ciuperci, asociat cu beneficiile pentru sănătatea cardiovasculară, menționează Institutul  de Bioenergie Comună și Centrul Novo Nordisk Foundation pentru Biosustenabilitate în studiul publicat de sursa citată.

 Oamenii de știință: „Mucegaiul înlocuiește carnea”

carne

Sursă foto: Pixabay

Potrivit cercetărorilor menționați mai sus, mucegaiul poate înlocui cu succes produsele din carne, lucru care ar fi mult mai sănătos și ar proteja resursele naturale.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Credem că există oportunități ample pentru a explora textura modificând morfologia celulelor asemănătoare fibrelor. Astfel, putem programa fibrele să fie mai lungi, oferind o experiență culinară mai similară cu cea a cărnii. În plus, ne gândim să îmbunătățim compoziția lipidică pentru o senzație mai plăcută în gură și o mai bună valoare nutritivă. Sunt extrem de entuziasmat de perspectivele de a continua să experimentăm cu ciupercile, ajustându-le structura și metabolismul pentru a obține alimente inovatoare”, a explicat cercetătorul care a condus studiul privind chifeaua cu mucegai, potrivit sursei citate.