Centralele de apartament nu vor mai putea fi comercializate în magazinele de profil. Pompele de căldură vor fi soluția viitorului

Centralele de apartament nu vor mai putea fi comercializate în magazinele de profil. Pompele de căldură vor fi soluția viitorului Sursa: arhiva EVZ

Comisia Europeană va pune în discuție publică un proiect prin care se modifică directiva Ecodesign, care se referă la centralele de apartament. Oficialii CE vor ca aceste instalații care produc căldură, alimentate cu gaze naturale, să nu mai poate fi comercializate.

În acest proiect de modificare a directivei Ecodesing se prevede că centralele de apartament, care funcționează pe gaze naturale, să nu mai poată fi comercializate începând cu data de 1 ianuarie 2029.

Comisia Europeană a anunțat de mai mult timp că intenționează să oprească vânzarea centralelor de apartament, inclusiv prin pachetul de reglementări RePowerEU.

Prin aceste reglementări, CE încurajează țările din blocul comunitar să aplice măsuri naționale prin care centralele de apartament să fie interzise în clădirile rezidențiale nou construite.

Ne puteți urmări și pe Google News

Centralele de apartament vor fi interzise

Cei de la Comisia Europeană intenționează să impună producătorilor de astfel de instalații de încălzire, ca acestea să aibă un randament de 115 la sută, procent despre care specialiștii susțin că este imposibil de atins.

Dacă tehnologia nu va evolua până la data de 31 decembrie 2028, de la 1 ianuarie 2029, noile blocuri de locuințe se vor putea încălzi doar cu pompe de căldură, care vor funcționa pe bază de energie electrică, la care vor fi permise și cazane de condensare, care funcționează pe gaze naturale.

În prezent, la nivelul Uniunii Europene există 65 de milioane de centrale termice individuale montate, ceea ce înseamnă că tot atâtea locuințe folosesc ca sursă de căldură gazul natural, notează Economica.

În România, la Cluj Napoca, noile blocuri de locuințe care sunt aprobate de Primăria Cluj Napoca au câte o singură centrală de încălzire comună, fiind interzise centralele de apartament.

România este la coada clasamentului

În țara noastră, în prezent doar unu la sută din locuințe folosesc resursele regenerabile pentru încălzire.

De asemenea, 89 la sută din fondul imobiliar folosește pentru încălzire, cărbuni, gaze naturale, sau energie electrică.

”Toate aceste elemente particularizează situația României și cred că angajamentele care trebuie făcute și negocierile care trebuie duse în ceea ce privește aceste noi impuneri viitoare trebuie să fie unele foarte raționale pentru a nu ajunge în niște situații dramatice. Ar putea fi foarte multe persoane afectate de această decizie. O să vedem când se va implementa exact”, a explicat Dumitru Chisăliță