Lovitură totală pentru românii cu centrale de apartament! Ce sunt obligaţi să facă. Specialiştii au făcut anunţul

Lovitură totală pentru românii cu centrale de apartament! Ce sunt obligaţi să facă. Specialiştii au făcut anunţul Sursa: arhiva EVZ

O parte din centralele termice pe gaz utilizate de români prezintă o problemă care necesită acțiuni imediate, anume faptul că mai mult de 27% din acestea sunt mai vechi de 10 ani, motiv pentru care nu mai sunt rentabile. Mai ales în această perioadă, când facturile la utilități au crescut considerabil, este necesar ca înlocuirea vechilor centrale termice să fie realizată cât mai curând, fiind o investiție extrem de utilă și ale cărei costuri se vor amortiza în timp.

Un sondaj efectuat de compania E.ON, anul trecut, arată că mai bine de un sfert din centralele pe gaz sunt mult mai vechi de 10 ani, iar acest lucru se traduce prin costuri mai mari la întreținere, conform Agerpres.ro.

De ce trebuie schimbate centralele mai vechi de 10 ani

Compania E.ON explică faptul că aceste centrale trebuie schimbate urgent, căci nu mai sunt rentabile. În timp, centralele pe gaz ajung să nu mai fie la fel de eficiente din punct de vedere energetic, dar și în ce privește costurile de consum.

Mai ales în această perioadă, când facturile la utilități au crescut considerabil, este necesar ca înlocuirea vechii centrale termice să fie realizată cât mai curând, fiind o investiție extrem de utilă și ale cărei costuri se vor amortiza în timp.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un exemplu de alternativă este utilizarea unei centrale în condensare, ce reduce consumul de gaz natural cu până la 30 de procente, grație eficienței ridicate, de 108%, spre deosebire de centralele vechi, clasice.

Aces tip de centrală reduce consumul de gaze cu aproximativ 3.600 kWh, aplicat la un consum anual de 12.000 kWh, iar asta înseamnă economii de aproape 1000 de lei/ an la facturi, astfel că este o investiție rentabilă pe termen lung.

Plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale

Autoritățile au decis ca, de la 1 aprilie 2022, prețurile la energie electrică și gaze naturale să fie plafonate. Astfel, la un consum de maximum 100 KWh/ pe lună se va plăti 0,68 lei/KWh, în timp ce pentru un consum între 100-300 KWh/lună, românii vor plăti 0,8 lei /KWh.

În ceea ce privește companiile, reprezentanții statului au decis o plafonare a prețurilor de 1 leu/ KWh, indiferent de consumul înregistrat.

Astfel, depășirea limitei de consum se traduce prin sume la facturi cuprinse între 420-1200 lei, pe lună, potrivit Antena3.ro.

În privința gazelor naturale, românii trebuie să plătească 0,31 lei/KWh, fără limită de consum, în vreme ce companiile sunt obligate să achite un preț de 0,37 lei/ KWh, dacă se încadrează într-un consum de maximum 50.000 MWh.

Președintele Comisiei de Energie din Senat, Istvan-Lorant Antal, transmite că aceste măsuri urmează a fi menținute pe parcursul următoarelor 12 luni, fiind un mijloc de sprijin pentru populație, pentru IMM-uri, dar și pentru industria energetică în ansamblu.