Cele mai vechi dovezi ale cutremurelor, descoperite în roci vechi de 3,3 miliarde de ani din Africa

Cele mai vechi dovezi ale cutremurelor, descoperite în roci vechi de 3,3 miliarde de ani din AfricaCele mai vechi dovezi ale cutremurelor au fost descoperite în Africa. Sursa Foto: Twitter / X

Un nou studiu despre cutremur. Geologii au descoperit că rocile din Centura de roci verzi Barberton sunt similare cu cele din cutremurele și alunecările de teren din Noua Zeelandă. Noul studiu, care

Semne ale celui mai vechi cutremur cunoscut în lume

Oamenii de știință au găsit semne ale unora dintre cele mai vechi cutremure cunoscute în roci vechi de 3,3 miliarde de ani.

Rocile oferă dovezi timpurii ale tectonicii plăcilor. Acest lucru explică faptul că scoarța terestră este împărțită în plăci mari care alunecă pe mantaua Pământului. De asemenea, rocile indică ce condiții ar fi putut exista în momentul în care a apărut viața.

Geologii au făcut această descoperire după ce au investigat Centura Barberton, o formațiune geologică complexă din sudul Africii. Ei și-au dat seama că această centură este foarte asemănătoare cu rocile mult mai tinere din Noua Zeelandă. Acestea au suferit alunecări de teren declanșate de cutremure de-a lungul zonei de subducție Hikurangi. Descoperirele au făcut parte dintr-un nou studiu, publicat la 27 februarie în revista Geology.

„Energia eliberată în aceste cutremure este absolut uriașă și zguduie întreaga regiune", a declarat autorul principal al studiului, Simon Lamb.

El este geolog la Universitatea Victoria din Wellington, Noua Zeelandă.

Centura Barberton, Africa

Centura Barberton, una dintre cele mai extinse înregistrări geologice pentru Pământ

Centura Barberton, numită după nuanța sa verzuie, oferă una dintre cele mai extinse înregistrări geologice pentru Pământ. Aceasta oferă o estimare între 3,2 miliarde și 3,6 miliarde de ani în urmă, potrivit studiului.

Co-autorul Cornel de Ronde, cercetător principal la GNS Science, un institut de cercetare din Noua Zeelandă, a publicat o hartă parțială a centurii în 2021, dezvăluind, după cum a spus Lamb,„o amestecătură gigantică de blocuri" desprinse din locul în care s-au format.

Lamb a observat că geologia era similară cu ceea ce văzuse de-a lungul părții de est a Noii Zeelande. Acolo sunt roci vechi de 20 de milioane de ani și alunecări de teren submarine mai recente. Mai exact, Marele conglomerat Marlborough - rămășițe ale unui platou continental care s-a prăbușit în alunecări de teren submarine - din zona de subducție Hikurangi era izbitor de asemănător cu roca de bază a centurii de piatră verde Barberton.

În largul Noii Zeelande, Placa Pacifică alunecă sub Placa Australiană

Un nou studiu despre cutremur. Acest lucru generează cutremure uriașe și alunecări de teren submarine. În aceste alunecări de teren, rocile care s-au format pe uscat și în apele de mică adâncime cad în adâncurile oceanului, amestecându-și pozițiile lor inițiale.

Formarea Marelui Conglomerat Marlborough ar putea fi rezultatul a mii de cutremure de-a lungul a milioane de ani:

„Este într-adevăr o înregistrare a unei perioade prelungite de cutremure. Ne arată că acesta este un fenomen continuu încă de la începuturile Pământului", a spus Lamb, potrivit Live Science.

Centura Barberton, cutremur

Cel mai vechi cutremur din lume. Pământul s-a format în urmă cu aproximativ 4,6 miliarde de ani

Nu există un consens științific cu privire la momentul în care a început tectonica plăcilor. Este doar acceptat pe larg că acest eveniment a avut loc înainte de acum 2 miliarde de ani, potrivit studiului. Lamb crede că au existat cutremure înainte de cele observate în centura de piatră verde Barberton și că acestea au coincis cu originea vieții.

Biologii nu sunt siguri unde, când și cum a început viața pe Pământ, deși cele mai vechi fosile au o vechime de 3,7 miliarde de ani. Dar viața ar fi avut nevoie de energie pentru a porni și probabil că a implicat apa (o cerință de supraviețuire).

Lamb a remarcat că în zonele de subducție se produc nu numai cele mai mari cutremure, ci și cele mai mari erupții vulcanice, inclusiv erupția Hunga Tonga-Hunga Ha'apai din 2022, care a explodat sub apă cu o forță mai mare decât 100 de bombe Hiroshima și a declanșat cea mai intensă furtună cu fulgere înregistrată vreodată. El crede că zonele de subducție au creat condițiile pentru viață și i-au permis acesteia să supraviețuiască.

„Cred că viața s-a născut din această violență extremă", a adăugat el.