Erupția unui vulcan din Caraibe stârnește îngrijorare. Geologii compară situația cu dezastrul de la Pompei

Erupția unui vulcan din Caraibe stârnește îngrijorare. Geologii compară situația cu dezastrul de la Pompei

Erupția unui vulcan din zona Caraibelor stârnește îngrijorare în rândul geologilor care anticipează un dezastru comparabil cu cel de acum 2000 de ani, de la Pompei.

Erupția unui vulcan stârnește îngrijorare într-o insulă din Caraibe. Autoritățile au cerut evacuarea populației, iar specialiștii estimează că situația este destul de gravă. Este vorba despre vulcanul La Soufriere din insula St. Vicent.

Vulcanul La Soufriere nu a avut activitate în ultimele decenii. Acesta a început să dea semne de reluare a acitivății în decembrie, fiind clar că o erupție este iminentă. O primă erupţie explozivă a vulcanului La Soufriere s-a produs vineri dimineaţă, aruncând în atmosferă coloane de fum până la 8 kilometri înălţime. A fost urmată de o a doua, de mai mică intensitate. Astfel, autoritățile locale au declanşat alerta pe insula, unde locuiesc circa 100.000 de locuitori.

Deasupra insulei, în atmosferă, au fost eliberați nori de cenușă atât de denși încât sunt vizibili din spațiu. Un strat gros de cenușă s-a așternut pe sol, peste tot, iar în aer predomină un miros intens de sulf. Cea mai mare parte a țării insulare a rămas fără curent electric. În aceste condiții, premierul insulei St. Vincent a cerut evacuarea a 16.000 de locuitori din zonele periculoase. Oamenii au fost urcați pe vase de croazieră și duși în zone mai sigure.

Ne puteți urmări și pe Google News

Norul de cenușă se extinde

Iar problemele par să se extindă și la insulele din vecinătate. Norul de cenușă s-a deplasat circa 180 de kilometri și se apropie de insula vecină Barbados. Aici oamenii sunt îndemnați să stea în casă.

Vulcanul La Soufriere nu a mai erupt din 1979. Cea mai importantă şi totodată cea mai devastatoare erupţie a avut loc în 1902. Atunci au murit în jur de o mie de persoane.

Geologii sunt îngrijorați de situație

Geologul Adrian Stănică compară erupția vulcanului caribian cu ceea ce s-a întâmplat la Pompei în urmă cu aproximativ 2.000 de ani. El susține că există un risc ridicat ca erupția să crească în intensitate și să afecteze viețile celor care trăiesc în regiunea respectivă.

„Gândiți-vă ce s-a întâmplat la Pompei acum 2.000 de ani. Deja trăim alte timpuri, oamenii vor fi scoși de pe insulă rapid, dar, în caz extrem, există riscul de pierderi de vieți omenești. Orice comunitate umană căreia îi sunt distruse clădirile, infrastructura, este afectată economic, asta pe termen mediu”, a explicat geologul într-o intervenție la Digi 24.

Potrivit spuselor sale, norul produs de erupție se va deplasa și va afecta și alte zone de pe glob. Adrian Stănică a arătat că cenușa ridicată de marile erupții vulcanice a fost purtată de vânt, în jurul pământului, uneori și 3 sau 4 ani.

„Cu siguranță norul produs de erupția vulcanică va ajunge și în alte zone de pe glob, depinde cât de mult va dura și de cât de intensă va fi. Marile erupții vulcanice studiate au dus în atmosferă suficientă cenușă care să fie plimbată în jurul pământului și mai bine de 3 - 4 ani. Fiecare vulcan are o amprentă proprie, asemănătoare amprentelor digitale. Încărcătura geochimică poate fi studiată dacă fragmente de cenușă de la acel vulcan sunt găsite în alte părți de lume”, a spus geologul.