Cel mai securizat seif din lume nu conține bani. Buncărul care poate salva Planeta

Cel mai securizat seif din lume nu conține bani. Buncărul care poate salva PlanetaSursa foto: Trond Isaksen/Statsbygg

În inima unui munte acoperit de gheață, situat pe o insulă îndepărtată din arhipelagul Svalbard, la 1.300 de kilometri de Polul Nord, se află una dintre cele mai importante structuri ale umanității: Seiful Global de Semințe Svalbard. Cunoscut și ca Seiful Apocalipsei, acest depozit joacă un rol important în conservarea biodiversității agricole și în asigurarea securității alimentare globale. Este cel mai securizat seif din lume. Conținutul său este necesar pentru salvarea omenirii în cazul unui dezastru.

Seiful Global de Semințe Svalbard, cel mai bine securizat din lume

Inaugurat în 2008, Seiful Global de Semințe Svalbard a fost conceput ca o măsură de siguranță pentru protejarea semințelor de plante alimentare de pe întreaga planetă. Proiectul a fost realizat printr-o colaborare internațională între guvernul Norvegiei, organizația internațională Global Crop Diversity Trust și Centrul Nordic de Resurse Genetice. Fiind un loc interzis publicului larg, locația a fost aleasă strategic. Depozitul este situat la o adâncime de 120 de metri în interiorul unui munte de pe insula Spitsbergen. Permafrostul arctic oferă o stabilitate geologică și siguranță naturală.

Seiful Apocalipsei a fost amplasat strategic. Locația izolată oferă protecție împotriva dezastrelor naturale. Seiful este păzit și de conflicte armate și alte evenimente catastrofale care ar putea pune în pericol resursele genetice agricole. Banca de semințe este foarte importantă pentru umanitate. Scopul său principal este să acționeze ca o „poliță de asigurare” pentru băncile de semințe din întreaga lume. Fiecare națiune are posibilitatea de a depune copii de rezervă ale semințelor esențiale pentru agricultura sa. În caz de război, dezastru natural, schimbări climatice sau alte crize, aceste semințe pot fi recuperate pentru a reface culturile pierdute.

Seiful Global de Semințe Svalbard este un monument al celor 12.000 de ani de agricultură umană. El are ca scop prevenirea pierderii permanente a speciilor de culturi. În interiorul său sunt depozitate 1,2 milioane de mostre de semințe din toate colțurile planetei. Aceste semințe reflectă diversitatea genetică care stă la baza sistemului alimentar global. Pentru a limita expunerea semințelor la mediu exterior, seiful este deschis doar de trei ori pe an pentru a se aduce noi eșantioane. Între 2015 și 2019, banca de semințe a jucat un rol important în reconstruirea loturilor de semințe deteriorate în timpul războiului din Siria.

Seiful Global de Semințe Svalbard

Sursa foto: NordGen

România, parte din proiectul Seiful Apocalipsei

Banca de semințe din Svalbard nu este singura de acest tip din lume. Ea este mai degrabă o ultimă soluție în cazul unei eventuale catastrofe ireversibile. Peste 90 de astfel de bănci sunt depozitari la Seiful Apocalipsei. România face parte din acest proiect. La noi în țară avem Banca de resurse Genetice Vegetale „Mihai Cristea” din Suceava. Trebuie precizat faptul că eșantioanele trimise de la noi nu provin doar din România. Unele dintre ele doar au fost depozitate la Suceava pentru a putea fi trimise mai departe, către Svalbard. Eșantioane de semințe din Afganistan, Albania, Cipru, Germania, Franța, Polonia și altele state sunt trimise de la Suceava în arhipelag.

Banca de gene din Suceava găzduiește 428 de specii de plante. Ele reprezintă mai mult de 18.000 de varietăți diferite (forme sălbatice, populații locale, material de ameliorare etc.). Dacă ne referim doar la speciile românești, acestea sunt în număr de 252. Printre ele se află semințe de grâu, orz, ovăz, porumb, fasole, mazăre, ardei, roșii, dovleac, salată, cimbru și mac. Potrivit datelor furnizate de institut, aproximativ jumătate din materialul conservat este autohton. El a fost colectat din 1.549 de localități din toate județele țării. Toate aceste eșantioane au ajuns și în Seiful Global de Semințe Svalbard.

Cum arată Seiful Global de Semințe Svalbard în interior

Seiful Global de Semințe din Svalbard

Sursa foto: Crop Trust

În anul 2023, cu ocazia celebrării celei de-a 15-a aniversări a Seifului Apocalipsei, a fost prezentat un tur virtual. În spatele a cinci seturi de uși metalice se pot vedea colecții vaste de tuberculi, orez, cereale și multe alte semințe. Intrarea în seif este marcată de un portal modern, îngust și alungit, din beton armat, care iese din munte. Fațada de la intrare este decorată cu un panou de artă iluminat, realizat de artistul norvegian Dyveke Sanne, numit „Perpetual Repercussion”. Acest panou este acoperit cu o lucrare de artă alcătuită din oglinzi, oțel inoxidabil și lumină, care strălucește în nuanțe de verde, alb și albastru. Întregul ansamblu oferă un contrast vizual puternic cu peisajul alb și rece din jur.

De la intrare, un tunel lung de aproximativ 100 de metri duce adânc în munte, spre Seiful Global de Semințe Svalbard. Tunelul este construit din beton și este iluminat discret, menținând o atmosferă rece și austeră. La capătul tunelului se află trei camere mari, fiecare proiectată pentru a stoca aproximativ 1,5 milioane de mostre de semințe. Aceste camere sunt păstrate la o temperatură constantă de -18 grade Celsius. În acest mod se asigură conservarea optimă a semințelor pe termen lung. Fiecare cameră este echipată cu rafturi metalice, pe care sunt depozitate containerele cu semințe, etichetate și organizate pe categorii.

„Turul virtual oferă tuturor posibilitatea de a se uita înăuntru. Credem că este o chestiune generală de transparență și responsabilitate față de publicul larg. Ceea ce este securizat în interiorul seifului este unul dintre cele mai importante bunuri publice globale pe care le avem pe Pământ. Dar trebuie să le protejăm, să le securizăm și să ne asigurăm că sunt conservate în permanență”, a declarat Stefan Schmitz, directorul executiv al Crop Trust, citat de The Guardian.

Importanța Seifului Apocalipsei

Deși pare desprins dintr-un scenariu de film apocaliptic, rolul pe care îl are Seiful Global de Semințe Svalbard este mai relevant ca oricând. Schimbările climatice accelerate, pierderea biodiversității și creșterea populației globale pun o presiune enormă asupra sistemelor agricole. Fiecare mostră de semințe stocată acolo reprezintă o soluție potențială pentru viitor, un instrument crucial în eforturile de adaptare la condițiile în schimbare.

Importanța seifului a fost dovedită în 2015. Atunci a fost pentru prima dată când semințe din Seiful Global de la Svalbard au fost retrase. Acestea au fost folosite pentru a reface o bancă de semințe din Siria, care fusese distrusă în timpul războiului civil. Acest eveniment a subliniat nu doar necesitatea unui astfel de seif, dar și interconectarea și dependența globală în asigurarea securității alimentare. Pe măsură ce provocările globale continuă să evolueze, Seiful Global de Semințe va rămâne un far de speranță, păstrând resursele necesare pentru a hrăni generațiile viitoare. Într-un moment de criză, acesta poate fi diferența între abundență și foamete, între dezastru și redresare.

Ne puteți urmări și pe Google News