Franța asmute CE contra lui Elon Musk. Jean-Noël Barrot, ministrul francez de externe, a cerut Bruxelles-ului să fie mai ferm față de proprietarul rețelei de socializare X, acuzat de președintele francez Emmanuel Macron că susține o „internațională reacționară”
Fracnezii, iritați de Musk, vor să cenzureze X
Șeful diplomației franceze, Jean-Noël Barrot, a îndemnat Comisia Europeană miercuri, 8 ianuarie, să acționeze cu „cea mai mare fermitate” împotriva a ceea ce a numit „ingerința” lui Elon Musk în dezbaterea publică europeană, deoarece în caz contrar Franța ar putea lua ea însăși măsuri.
În timp ce șeful rețelei de socializare X, devenit consilier al lui Donald Trump, își sporește declarațiile în legătură cu politica europeană pe platforma sa, Barrot a cerut Comisiei Europene „să aplice mai viguros instrumentele [care] i-au fost date pentru a descuraja un astfel de comportament”.
Ministrul Barrot ar copia metodele condamnatului pentru corupție Lula da Silva
Întrebat dacă în Europa „interzicerea” rețelei X ar putea fi luată în considerare, așa cum s-a petrecut în Brazilia, condusă de fostul condamnat penal pentru corupție, politicianul de extremă stânga Lula da Silva, unde rețeaua a fost suspendată timp de patruzei de zile, Barrot a răspuns: „Este o posibilitate prevăzută de legile noastre”.
„Fie Comisia Europeană aplică cu cea mai mare fermitate legile pe care le avem pentru a ne proteja spațiul public, fie nu o face și atunci va trebui să fie de acord ca legislația și controlul să revină statelor membre UE; „Franța are capacitatea de a face acest lucru”, a spus Barrot, adăugând: ”Trebuie să ne trezim”.
Acuzațiile stângii conta lui Musk
De câteva săptămâni, Elon Musk a produs vâlvă în viața politică europeană. Pe X, miliardarul a luat numeroase poziții în favoarea partidului german Alternative für Deutschland și împotriva prim-ministrului britanic de stânga radicală, laburistul Keir Starmer.
La conferința ambasadorilor de luni de la Paris, Emmanuel Macron l-a acuzat pe Musk că sprijină o „internațională reacționară”.
Ministrul francez de externe, un aliat politic al extremei stângi americane din Partidul Democrat, a fost, de asemenea, chestionat la France Inter cu privire la amenințările lansate de președintele ales al SUA, Donald Trump, la adresa Groenlandei, un teritoriu autonom al Danemarcei.
Groenlanda este un teritoriu al Uniunii Europene. „Nu se pune problema ca UE să permită oricărei alte națiuni din lume să-i atace granițele suverane”, a spus ministrul Barrot.
„Dacă mă întrebați dacă cred că Statele Unite vor invada Groenlanda, răspunsul este nu. Dar am intrat într-o eră care vede revenirea legii celui mai puternic? Răspunsul este da”, a mai spus el.
Donald Trump și-a reiterat marți ambițiile de a anexa Canalul Panama și Groenlanda, „cu forța dacă este necesar”. Președintele ales al SUA a cerut Danemarcei „să renunțe” la teritoriul său autonom, bogat în resurse, atrăgând un răspuns ferm din partea premierului danez Mette Frederiksen, care a subliniat că „Groenlanda aparține groenlandezilor”.
„Vremea naivității a trecut”
Situată în Oceanul Arctic, a doua insulă ca mărime din lume după Australia (2,2 milioane de kilometri pătrați), populată de aproximativ 55.000 de locuitori, are propriul steag, limbă, cultură și instituții. Este dotat cu resurse minerale gigantice.
Împreună cu Danemarca continentală și Insulele Feroe, Groenlanda a format Regatul Danemarcei, fără a face parte din Uniunea Europeană, din 1985, potrivit ziarului socialist francez Le Monde.
Făcând ecou declarațiile ministrului Barrot, președintele Comisiei pentru afaceri europene a Adunării Naționale, Pieyre-Alexandre Anglade, a scris pe X că „declarațiile lui Trump despre Canada, Groenlanda și Canalul Panama ar trebui să ne alarmeze”. „Pentru Europa vremea naivității a trecut
(…). Să ne mișcăm mai repede pentru a ne asigura puterea, securitatea și apărarea”.
(Traducerea: Ruxandra Lambru, RADOR RADIO ROMANIA)