Cel mai negru scenariu pentru România. Se va întâmpla în luna februarie. Rafila avertizează

Cel mai negru scenariu pentru România. Se va întâmpla în luna februarie. Rafila avertizează sursa: Arhiva EVZ

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a vorbit despre organizarea care va exista în România, în perioada următoare, pentru a face față valului de infectări.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a vorbit despre cel mai pesimist scenariu, care s-ar putea contura până la jumătatea lunii februarie a acestui an, în pandemie. Oficialul s-a bazat pe predicțiile făcute de Institutul Național de Statistică (INS).

Alexandru Rafila, despre cel mai pesimist scenariu pentru perioada următoare

În perioada 15-31 ianuarie predicția ne arată că vom avea între 7 300 și 35.000 de cazuri pe zi.

În perioada 1-14 februarie vom avea între 19.000 și 76.000 de cazuri pe zi. Ministrul Alexandru Rafila a precizat că aceste scenarii prezintă un interval mediu și maxim privitor la numărul de cazuri pe care le vom înregistra.

Ne puteți urmări și pe Google News

Medicul a mai subliniat că, până acum, predicțiile INSP au fost apropiate de scenariul mediu, nu de cel maxim și există date care arată că s-ar putea să ne menținem în jurul valorilor medii, nu în jurul valorilor maxime. Tot în cadrul unei conferințe de vineri, Alexandru Rafila a vorbit și despre centrele de evaluare, care vor ajuta la gestionarea pandemiei de Covid-19. Dacă se vor înregistra foarte multe cazuri de infectare, faptul că vor fi tratate preventiv va elibera presiunea ce va fi pusă asupra spitalelor. Rafila a precizat faptul că există aproape 20.000 de cazuri pe zi, dar dintre cei infectați, doar 2% ajung în spital.

„Nu pot să aloc resurse, dacă nu va exista cerere”

„Programul este flexibil, să nu uităm că acolo lucrează medici. Nu putem să menținem program de 24/24, asta pentru că vorbim de resursă umană. Este bine că avem aceste centre funcționale, dar trebuie să ținem cont că trebuie să avem și resursă umană pentru gestionare”, a spus Alexandru Rafila.

„Trebuie să vedem, în primul rând, dacă funcționează și care este adresabilitatea. Nu pot să aloc resurse, dacă nu va exista cerere. Noi avem aproape 20.000 de cazuri la nivel național, dar dintre aceștia doar 2% au ajuns la internare în spital. Astfel de chestiuni sunt în evoluție, iar dimensionarea se face în funcția de cerere.

Acest sistem de centre de evaluare, cu siguranță peste o lună va arăta altfel. Este un sistem care ne va ajuta și nu doar în cazul pandemiei de Covid-19, ci și în alte cazuri”, a ma spus ministrul.