Imunolog: „Cred că ne îndreptăm spre un lockdown general”

Imunolog: „Cred că ne îndreptăm spre un lockdown general”

Pregătirea minuțioasă la locul de muncă pentru a oferi garanţia că nu se va infecta nimeni, în această perioadă și nu numai, este extrem de importantă totodată şi foarte grea.

Această epidemie ridică un semnal de alarmă pentru toate companiile, care trebuie să-și regândească strategiile, politicile și procedurile necesare pentru protejarea angajaților, clienților și a serviciilor oferite în această perioadă.

În acest sens, guvernul României și experții în sănătate încurajează munca de acasă, în timpul pandemiei de COVID-19 și cu atât mai mult în această perioadă, în care trendul de infectări este pe o pantă ascendentă.

Imunologul Radu Ciornei este sceptic cu privire la faptul că regulile ar putea fi respectate în totalitate, în spațiile cu multe persoane, precum birourile.

„Eu cred că într-un birou în care lucrează 4-8 persoane, nu cred că se respectă în totalitate aceste reguli. Orice alunecare, oricât de mică, reprezintă un mare risc de infectare. Oriunde se poate face muncă de acasă, trebuie ca angajatorul, cu ajutorul guvernului, să încurajeze munca de acasă” , a declarat Radu Ciornei.

Pentru ca angajații să lucreze de acasă, trebuie să mai vrea și angajatorii

„Am auzit lucruri extraordinare, oameni care au fost în contact cu persoane care au făcut boala, persoane care deja au simptome, care așteaptă rezultatele testului și au fost chemate de angajator la muncă” , a mai declarat imunologul.

Radu Ciornei: „Cred că ne îndreptăm spre un lockdown general"

În plus, medicul din Suceava crede că vor urma măsuri mult mai dure în următoarea perioadă. „Cred că ne îndreptăm spre un lockdown general. Probabil că nu va fi permisă ieșirea din localitate, dar nu cred că se impune carantinarea UAT-urilor unde nu s-a atins indicele” , a declarat Ciornei pentru B1.ro.

În ce condiții ar trebui ca angajații să rămână acasă și să li se interzică vizitele în companie?

În primul rând, angajații trebuie să rămână acasă la cele mai mici simptome de boală, așa cum am precizat și în rândurile de mai sus. Majoritatea angajaților ignoră primele simptome de boală și insistă să vină la lucru chiar și în aceste condiții, ceea ce crește riscul infectării colegilor de muncă. Având în vedere amenințarea pe care o prezintă pandemia de coronavirus, managerii nu ar trebui să stea pe gânduri în a-i trimite sau nu pe angajații bolnavi acasă.

Este recomandat ca în această perioadă să se evite primirea persoanelor din afara companiei și să se anuleze întâlnirile și conferințele planificate. De asemenea, persoanele care vin din țări cu risc ridicat de COVID-19 trebuie să respecte perioada de carantină cu strictețe, pentru a evita îmbolnăvirea altor persoane.

Li se oferă angajaților toate condițiile pentru a putea munci de acasă?

În majoritatea domeniilor de activitate este necesară prezența fizică a angajaților la locul de muncă, pe de altă parte, ar trebui încurajată munca de acasă pe cât de mult posibil. De exemplu, întâlnirile de afaceri pot fi ținute online printr-o simplă videoconferință.

Permite angajaților să-și ia acasă calculatoarele și alte lucruri necesare pentru a-și putea realiza sarcinile de muncă în continuare. Folosește aplicații de chat online, videoconferință și screen sharing și păstrează legătura cu echipa ta, online.

Cu o bună organizare, munca de acasă poate fi la fel de productivă ca și munca de la birou. Aplicațiile de task-uri îți vor permite să urmărești munca zilnică a angajaților care lucrează de la domiciliu. În lipsa unei astfel de aplicații, poți cere angajaților să facă un raport zilnic referitor la ceea ce au muncit.

Ne puteți urmări și pe Google News