Semnal de alarmă. Imunolog: „Măștile sunt adevărate bombe epidemiologice”

Semnal de alarmă. Imunolog: „Măștile sunt adevărate bombe epidemiologice”

Purtatul măștii este una dintre măsurile de prevenție deja cunoscute. Și chiar se recomandă. Sunt însă cazuri în care acestea, refolosite fiind, nu își mai dovedesc eficiența.

 

Imunologul Radu Ciornei atrage atenția asupra necesității respectării igienei.

„Oamenii poartă masca în buzunar, a devenit ca un accesoriu, un soi de cârpă care este mega-infectată. Pentru o persoană care este bolnavă, devine un focar de infecție.

Când se usucă acei viruși, nu mai mor de la soare. Rămân vii, se aerosolizează de pe suprafața respectivă și pot îmbolnăvi alte persoane. Trebuie să spunem că masca trebuie schimbată, iar măștile acestea de material textil sunt bombe epidemiologice”, atenționează medicul Radu Ciornei.

În cazul în care se dorește refolosirea măștii, există soluții de igienizare.

„Se poate igieniza dacă persoana respectivă o pune la o lampă cu ultraviolete sau o fierbe. Există soluții, pentru că acest virus este foarte slab, spre deosebire de bacterii”, a declarat imunologul la B1.ro.

Institutul Național de Sănătate Publică a publicat un document în care sunt prezentate diferite situații în care poate fi transmis noul coronavirus de persoanele infectate asimptomatice. Potrivit INSP, un risc ridicat de transmitere a virusului Sars-Cov-2 de la persoanele infectate asimptomatice există atunci când contactul este de lungă durată, fără mască, într-un spațiu aglomerat.

De asemenea, suntem în pericol să ne îmbolnăvim de COVID-19 chiar dacă purtăm mască, în cazul în care contactul este de lungă durată iar aerisirea este inadecvată.

Atunci când purtăm mască, spațiul nu este aglomerat, iar încăperea este bine aerisită există șanse mici să ne infectăm.

Masca de față poate juca un rol în prevenirea infecției, dar acest rol este limitat în situațiile reale. Există unele dovezi care arată că masca te protejează de transmiterea virusului de la mâini la gură, probabil pentru că eșți mai atent să nu atingi față când o porți. De asemenea, ești mai protejat de picături când cineva strănută sau tușește lângă ține.

Cea mai mare preocupare pe care o au medicii în legătură cu aceste mășți este falsul sentiment de siguranță pe care ți-l da purtarea ei. Există numeroase motive pentru care măștile de față nu sunt ideale. De exemplu, este greu să găsești una care să se potrivească perfect în jurul nasului și a gurii și pe care să o menții o perioada îndelungată. În momentul în care îți atingi nasul sau gură când porți masca, rolul ei protector se pierde.

În mediul medical, există recomandări clare legate de momentul în care trebuie purtată masca și ce protecție este indicată în funcție de tipul de infecție pe care o au pacienții.

Ne puteți urmări și pe Google News