Un nou test rapid pentru detectarea coranavirusului, în România. Părerile specialiștilor

Un nou test rapid pentru detectarea coranavirusului, în România. Părerile specialiștilor

Un test antigen rapid pentru detectarea coranavirusului, al cărui rezultat este gata în 15 minute, a intrat în aceste zile pe piața din România.

Totuși, testul prezintă și un dezavantaj, nefiind la fel de precis ca PCR-ul. Responsabilii din Comisia anti-Covid, de la Ministerul Sănătății, discută despre introducerea testului la scară largă, având în vedere valul uriaș de infectări, anunță stirileprotv.ro.

Testul antigen se recoltează din gât, la fel ca în cazul testului PCR. Avantajul este că rezultatul apare în doar 15 minute. Producătorii susțin că rata de sensibilitate este peste 96 la sută. Testul detectează antigenele specifice SARS-CoV-2 prezente în organism.

„Mai rapid, mai ieftin, mai rapid disponibil și mai accesibil decât PCR-ul și poate fi realizat unui număr mai mare de populație, însă PCR-ul rămâne superior ca și sensibilitate”, consideră directorul medical al Spitalului de Boli Infecțioase Brașov, Andreea Moldovan.

Avantajul acestui test este că nu necesită aparate speciale de analiză. Producătorii precizează totuși că manevrarea testului trebuie făcută de profesioniști. În cazul în care rezultatul este pozitiv, se recomandă confirmarea lui și printr-un test real-time PCR.

„Acest test depinde de încărcătura virală, de cantitatea de virus și depinde de cât a trecut de la momentul debutului. Acestea ar fi minusurile, dar el este foarte ok de făcut. Se face peste tot în Europa și îl vom folosi și noi în România, pentru că are un rol foarte practic. Poate fi făcut în orice loc unde nu este laborator de genetică și unde vrem să câstigăm timp.”, este de părere Adrian Marinescu, medic infecționist.

Avantajul unui astfel de test este volumul mare de persoane care pot fi testate direct, într-un timp scurt. Spre exemplu, sportivii care intră pe teren într-o competiție. Este util și în cazul pacienților care trebuie să fie operați de urgență. În doar 15 minute, cu o marjă mică de eroare, știu dacă sunt infectați. Este un pas în față în lupta cu SARS-CoV-2. Să sperăm că va veni cât mai repede și ziua în care vom avea și leacul pentru acest virus.

Ne puteți urmări și pe Google News