Cel mai mare dezastru umanitar are loc în această țară. Părinții au început să-și vândă copiii din cauza foametei

Cel mai mare dezastru umanitar are loc în această țară. Părinții au început să-și vândă copiii din cauza foameteisursa: arhivă EVZ

Situația devine din ce în ce mai dramatică în Afganistan, o țară prăbușită total din cauza haosului creat de talibanii care au preluat puterea.

Este criză profundă în Afganistan, la nivel social. Problemele au luat amploare după revenirea talibanilor la putere, iar în această țară se moare de foame. Afganii se confruntă cu un „tsunami de sărăcie” și au nevoie urgentă de un ajutor de 200 de milioane de dolari pe lună pentru a evita foametea și catastrofa, au avertizat oficialii de la Organizația Națiunilor Unite (ONU).

Cea mai mare problemă în Afganista, în această perioadă: foametea

Un număr mare de civili afgani riscă să moară în lunile următoare, în condițiile în care țara este prinsă într-o confruntare între noii săi conducători talibani și națiunile care au finanțat cândva guvernul destituit.

Înrăutățirea rapidă a situației a dus la un val de „suferință incredibilă și foamete scăpată de sub control în Afganistan”, a declarat Mary-Ellen McGroarty, care conduce ramura alimentară a ONU în Afganistan, conform Telegraph.

Ea a spus că această criză „împinge milioane și milioane de oameni din fiecare colț al țării la limita supraviețuirii și împinge țara spre un potențial haos”.

Avertisment lansat de oficialii ONU

Avertismentul a venit după ce, la începutul acestei săptămâni, ONU a atras atenția că mai mult de jumătate din populație duce lipsă de alimente. Au fost raportate cazuri de orfani care au murit de foame și de părinți ruinați care și-au vândut copiii.

Țară cu o populație de aproximativ 38 de milioane de locuitori, Afganistan se confruntă cu un colaps economic și umanitar după ce ajutoarele au fost oprite în urma victoriei surprinzătoare a talibanilor asupra administrației lui Ashraf Ghani.

Boris Johnson, premierul Marii Britanii, a afirmat în fața deputaților că britanicii lucrează cu agențiile ONU și cu alte organizații „pentru a atenua consecințele preluării puterii de către talibani pentru populația Afganistanului.”

„Ceea ce nu putem face în acest moment este să scriem un cec complet în alb guvernului taliban, autorităților talibane. Trebuie să ne asigurăm că acea țară nu alunecă din nou în a fi un refugiu pentru terorism”, a afirmat premierul.

Criza existentă a ajuns la un nivel apocaliptic

Afganistanul se prăbușea de mult timp în criză, deoarece seceta și efectele războiului au aruncat oamenii într-o sărăcie cumplită, dar acum țara se transformă rapid în cel mai mare dezastru umanitar din lume.

Amir Abdullah, director executiv adjunct al Programului Alimentar Mondial, a declarat: „Avem nevoie de aproximativ 200 de milioane de dolari pe lună doar pentru a menține oamenii în viață și pentru a începe încet-încet să îi punem pe picioare.”

Ne puteți urmări și pe Google News