Cel mai important eveniment arheologic din istoria țării. Alex Mihai Stoenescu: A dat peste cap toată teoria țărănească a lui Iorga. Video

Cel mai important eveniment arheologic din istoria țării. Alex Mihai Stoenescu: A dat peste cap toată teoria țărănească a lui Iorga. Video Teoria țărănească a lui Iorga, sursa foto: arhiva companiei

21O nouă ediția e podcastului „Evenimentul Istoric” a avut loc vineri, 13 septembrie. De această dată, istoricul Alex Mihai Stoenescu a vorbit despre teoria țărănească a lui Nicolae Iorga, despre reacțiile stârnite de aceasta, dar și despre cea mai importantă descoperire arheologică de la noi din țară.

Mai exact, după cum a transmis scriitorul, este vorba despre un eveniment care a avut loc în anul 1920, la Biserica Domnească de Curtea de Argeș. Acesta este locul în care s-a descoperit intact celebrul mormânt 10 al unui voievod. Alex Mihai Stoenescu a mai explicat că toate obiectele acestuia erau încă acolo.

Eveniment arheologic important

După cum a mai povestit istoricul, mormântul 10 a fost descoperit intact. Conform informațiilor pe care le-a mai oferit Alex Mihai Stoenescu, asupra descoperirii s-au realizat numeroase cercetări. De asemenea, a mai precizat și că descoperirea a fost vizitată de mai multe personalități.

„Celebrul mormânt 10, pentru că așa se cunoaște în istorie, a fost vizitat imediat de regele Carol I, în a doua zi. Mai apoi a urmat Iorga. Pentru el a fost șocant, pentru că descoperirea acestui mormânt, cu toate podoabele occidentale și cu bogăția de aur și cu toate bijuteriile, dovedea că voievodul nu putea fi un țăran ales dintre țărani. Și mai dovedea că problema autohtonismului conducătorilor nu este tocmai corectă. Pentru că toată îmbrăcămintea era din Occident. Adică de unde veneau ideile imperialiste și de unde veneau imperialii. A dat peste cap toată teoria țărănească a lui Iorga”, a mai explicat Alex Mihai Stoenescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un moment impresionant

Istoricul a mai povestit ulterior și care au fost lucrurile pe care le-a consemnat Nicolae Iorga după descoperire.

„Nicolae Iorga a notat că mormântul descoperit este impresionant. Pentru că și mormântul lui Ștefan cel Mare și cel al lui Mircea cel Bătrân au fost devastate. De la Mihai Viteazul nu avem decât capul. În diferiți ani, inclusiv în Primul Război Mondial, sub ocupație germană, mormintele și necropolele noastre au fost devastate”, a mai spus Alex Mihai Stoenescu.

El a mai explicat și care a fost situația cu mormântul 10 descoperit la Curtea de Argeș.

„Toată bogăția de aur, și de pietre, mai ales, toată proveniența occidentală, din ateliere occidentale, a acestor podoabe de pe un voievod român din secolul XII – XIII șocau. Existase un profesor, un specialist de la Iași în filologie clasică și apoi în artă bizantină. Se ocupa foarte mult de artă, de studiul artei vechi românești. Acesta comunică în 1915, odată cu Giurescu, concluzia că: la Curtea de Argeș există picturi care poartă data de 12 noiembrie 1262, și, în consecință, biserica aparține cel puțin veacului al XII-lea. Iorga o plasa în veacul următor”, a mai subliniat istoricul Alex Mihai Stoenescu.

Ediția integrală a podcastului „Evenimentul Istoric” de vineri, 13 septembrie, poate fi vizionată aici.