Evenimentul Zilei > Sport > Cel mai dificil om din fotbalul românesc. Și-a pus în cap „Generația de Aur” și l-a desființat pe Becali
Cel mai dificil om din fotbalul românesc. Și-a pus în cap „Generația de Aur” și l-a desființat pe Becali

Cel mai dificil om din fotbalul românesc. Și-a pus în cap „Generația de Aur” și l-a desființat pe Becali

Victor Pițurcă a devenit, de-a lungul timpului, un antrenor cu o cotă peste medie, pe plan intern, dar în același timp și-a căpătat renumele de om cu care este extrem de greu să lucrezi.

Personaj inflexibil, care nu face compromisuri, tehnicianul a demisionat de pe banca tehnică a celor de la CS „U” Craiova, în această pauză competițională

Venit pe cai mari, cu speranțe la câștigarea titlului, fostul selecționer a eșuat. N-a îmbunătățit jocul oltenilor, „alb-albaștrii” n-au crescut calitativ și aventura s-a terminat cu scandal. Pițurcă a cerut transferuri, patronul Mihai Rotaru nu s-a pus de acord cu antrenorul, așa că ruprtura n-a mai putut fi evitată. În majoritatea cazurilor, „Piți” a plecat cu scandal de la echipele la care a lucrat. Beneficiind de o situație financiară îndestulătoare, antrenorul n-a dat înapoi în fața patronilor și n-a făcut rabat de la propriile concepții.

Marea revenire a lui Hagi

Pițurcă rămâne un caz rar întâlnit în fotbalul mondial. În 1998 a fost promovat la naționala de fotbal a României, de la tineret, și a calificat echipa la Europeanul din 2000 Campania preliminară a fost una tumultuoasă, cu o grupă din care au făcut parte Portugalia, Ungaria, Slovacia, Azerbaidjan și Liechtenstein. Echipa suferea profund după retragerea lui Gică Hagi, jocul fiind dezamăgitor.

Istorică rămâne revenirea „Regelui” la prima reprezentativă. Decizia a fost luată în primăvara anului 1999, cu puțin timp înaintea meciului cu Ungaria, de la București. Convins de Adrian Păunescu, în timpul unei emisiune de la Antena 1, Hagi s-a întors, iar „tricolorii” au obținut ptima victorie în fața maghiarilor, scor 2-0.

Campania s-a încheiat cu succes, dar Pițurcă n-a mai ajuns la turneul final din Olanda și Belgia. Selecționerul s-a certat cu Gică Hagi, după ce afirmase că echipa ar fi obținut biletele pentru Euro și fără „Rege”. Conflictul a degenerat, lui Hagi i s-au alăturat Dan Petrescu și Gheorghe Popescu, așa că antrenorul a fost debarcat de Mircea Sandu, președintele FRF.

Dispute dure cu Gigi Becali

În 2000, Pițurcă preia echipa Steaua, câștigă un titlu în sezonul următor, apoi pleacă din Ghencea pe fondul unor dispute cu Gigi Becali, cel care la acea vreme nu devenise patronul „roș-albaștrilor”. Revine la scurt timp, în 2002, după ce exeperimentul cu Cosmin Olăroiu s-a dovedit a fi un eșec. Apoi, în 2004, se ceartă din nou cu Becali, aparent din cauza unui motiv minor. Pițurcă nu a vrut să renunțe la mijlocașul Romeo Pădureț, pe care Gigi nu-l mai agrea. Așa că Steaua a rămas fără antrenor. Fotbalistul avea să declare, după mai mulți ani, că Becali a căutat un pretext pentru a scăpa de „Piți”.

Șase ani mai târziu, în 2010, Pițurcă a revenit la Steaua. I-a pus câteva condiții esențiale lui Becali, pentru a colabora, dar lucrurile nu au funcționat. Enervat pentru că finanțatorul critica jucătorii la televizor, tehnicianul a demisionat și a organizat o conferință incendiară în care l-a desființat pe fostul său prieten, din cauza modului autoritat în care conduce clubul.

Conflictul cu Adrian Mititelu

În același an, Pițurcă ajunge la Universitatea Craiova, echipă finanțată de Adrian Mititelu. Nu rezistă în Bănie decât până la începutul anului 2011, atunci când se trezește că nu mai poate intra în cantonamentul formației. Începe un război de proporții, antrenorul îl dă pe patron în judecată, câștigă despăgubiri, și totul se sfârșește în vară, atunci când oltenii sunt dezafiliați de Federația Română de Fotbal.

 

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.