Cel mai decorat veteran în viață din Australia a ucis prizonieri și a comis alte crime de război

Cel mai decorat veteran în viață din Australia a ucis prizonieri și a comis alte crime de război Sursa: Wikipedia

Cel mai decorat soldat din Australia a comis crime de război, potrivit decizie unui judecător. Acesta făcea parte din SAS, Special Air Service, trupe speciale, antrenate la cele mai înalte standarde. Membrii SAS sunt recrutați dintre soldații cu experiență și sunt supuși unui antrenament riguros și extensiv. Aceștia sunt pregătiți să opereze în condiții extreme, inclusiv în mediul urban, desert, junglă și arctic.

Caporalul SAS Ben Roberts-Smith, în vârstă de 44 de ani, a negat că a participat la uciderea a șase prizonieri și a dat în judecată trei ziare din țara sa natală care i-au adus acuzațiile în 2018. Însă judecătorul Anthony Besanko, dela Curtea Federală din Sydney, a decis că investigațiile presei despre patru din cele șase crime erau în mod substanțial adevărate.

Acuzațiile dovedite au inclus faptul că Roberts-Smith, deținătorul al Crucii Victoria, a ucis un prizonier care avea un picior protetic trăgând cu o mitralieră în spatele bărbatului în 2009. El a păstrat membrul artificial al victimei, l-a numit „the boot” și a băut bere din el.

Roberts-Smith, care este fiul unui judecător, a fost, de asemenea, descoperit că a împins cu piciorul de pe o stâncă un fermier neînarmat și încătușat. Apoi, el a ordonat unui soldat aflat sub comanda lui să-l împuște pe prizonier în 2012.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu altă ocazie, Roberts-Smith, care a fost la înmormântarea Reginei Elisabeta anul trecut, a făcut presiuni asupra unui soldat „proaspăt recrutat și fără experiență” să omoare un afgan în vârstă, neînarmat, pentru a „face botezul sângelui”, a decis judecătorul, citat de presa britanică

Veteranul „a încălcat regulile morale și legale ale angajamentului militar”

Judecătorul Besanko a constatat că alte două crime invocate de presă nu au fost dovedite. Nici nu au fost elemente credibile care să susțină acuzațiile că soldatul și-a atacat iubita sau că și-a amenințat un subaltern. Dar s-au dovedit adevărate acuzațiile conform cărora ar fi agresat ilegal prizonieri și și-a agresat colegii. Judecătorul a spus că Roberts-Smith „a încălcat regulile morale și legale ale angajamentului militar” și a adus dezonoare Australiei prin conduita sa”.

Dacă astfel de acuzații ar fi fost făcute într-o instanță penală în loc de una civilă, ar fi trebuit dovedite la un standard mai înalt, dincolo de orice îndoială rezonabilă. Cu toate acestea, Roberts-Smith, care a primit Medal of Gallantry pentru eroismul său din războiul afgan, se numără printre militarii Australiei care sunt investigați de poliție pentru presupuse crime de război.

În cazul defăimării de către presă, avocații săi au dat vina pe „gelozia corozivă” din partea „oamenilor rău-intenționați” din cadrul SAS care au condus o „campanie împotriva lui”.

Sydney Morning Herald, The Age și The Canberra Times au susținut rapoartele lor. Reporterul Nick McKenzie i-a lăudat pe veteranii SAS care au depus mărturie împotriva „eroului”. El a spus: „Ieri a fost o zi a justiției pentru acei oameni curajoși ai SAS care s-au ridicat și au spus adevărul despre cine este Ben Roberts-Smith – un criminal de război, un bătăuș și un mincinos”.

Avocatul lui Roberts-Smith, Arthur Moses, a cerut 42 de zile pentru a lua în considerare depunerea unui recurs. Costurile legale ale cazului au fost suportate de miliardarul Kerry Stokes, președintele executiv al Seven West Media, unde era angajat Roberts-Smith după ce a părăsit Forțele Armate.