Un fost luptător în Rezistența franceză a dezvăluit execuția în masă a 47 de prizonieri germani
- Dinu Marian
- 20 mai 2023, 08:49
Pe 12 iunie 1944, Edmond Réveil a asistat la execuția a 47 de soldați germani și a unui colaborator francez, care fuseseră capturați la scurt timp după o revoltă în orașul francez Tulle. Timp de decenii, Edmond Réveil a purtat un secret. Însă, ajuns la sfârșitul vieții, fostul membru al rezistenței franceze a decis să mărturisească și a povestit presei despre execuția a 47 de soldați germani și a unei colaboratoare franceze la care a asistat în 1944, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Potrivit BBC, Edmond Réveil și-a spus pentru prima dată povestea în 2019. Atunci, el s-a ridicat pentru a vorbi la o întâlnire a Asociației Naționale a Veteranilor și a dezvăluit ce s-a întâmplat în al doilea război mondial. Din cauza începutului pandemiei nu s-a făcut mare caz în legătură cu mărturisirea lui Réveil, unul din veterani de război.
"Trebuia făcută publică", a spus Réveil, potrivit The Guardian. Invocând vârsta sa și faptul că ceilalți membri ai rezistenței au murit între timp, făcându-l pe el singurul martor supraviețuitor, el a adăugat: "Lumea trebuie să știe ce s-a întâmplat acolo. Este un adevăr istoric. Ne-a fost rușine", a declarat Réveil, care are acum 98 de ani, pentru ziarul francez La Vie Corrézienne. "Știam că nu trebuia să ucidem prizonieri”.
În iunie 1944, Réveil era un membru în vârstă de 18 ani al grupului de rezistență FTP (Francs-tireurs et partisans). În acea lună, la scurt timp după Ziua Z, pe 6 iunie, Réveil a luat parte la o revoltă în orașul Tulle, în timpul căreia au fost luați prizonieri între 50 și 60 de soldați germani. Ca represalii, germanii au spânzurat 99 de civili și au trimis alți 149 în lagărul de concentrare de la Dachau. A doua zi, trupele germane au masacrat, de asemenea, peste 600 de persoane, inclusiv 247 de copii, în micul sat din apropiere, Oradour-sur-Glane.
Comandantul a plâns ca un copil când a primit ordinul
Réveil și 30 dintre colegii săi din rezistență s-au trezit cu aproape 50 de prizonieri de război, 47 de germani și o colaboratoare franceză. Dar era dificil să păzească și să hrănească prizonierii. "Dacă un prizonier voia să facă pipi, trebuia să fie păzit de doi dintre noi", a explicat Réveil. "Nu plănuisem nimic pentru aprovizoopanarea cu mâncare”. Apoi, au primit ordin să îi ucidă pe 12 iunie.
Ordinul venit a fost un șoc, a spus Réveil, potrivit BBC. El a adăugat: "Dar exista disciplină în Rezistență”. După cum a povestit Réveil, comandantul grupului de partizani a cerut voluntari pentru a-i ucide pe prizonieri. Réveil și o mână de alții au ezitat, dar restul au fost de acord să participe la execuție. Au ezitat însă să o ucidă pe franțuzoaică și au sfârșit prin a trage la sorți pentru a vedea cine va trebui să o facă.
"A fost o zi teribil de caldă", a declarat Réveil pentru BBC. "I-am pus să își sape singuri mormintele. Au fost uciși și am turnat var pe ei. Îmi amintesc că mirosea a sânge. Nu am mai vorbit niciodată despre asta”. Réveil a adăugat: "Trebuia să rămână secret - era greșit să împuști prizonieri."
Exhumare oprită din motive necunoscute
The New York Times relatează că Réveil s-a înrolat în armata franceză după eliberarea țării și a continuat să lupte în Germania. La sfârșitul războiului, și-a găsit un loc de muncă ca muncitor feroviar, s-a căsătorit și a avut copii. În tot acest timp, a păstrat secretul despre ceea ce s-a întâmplat în iunie 1944.
Cu toate acestea, execuția la care Réveil a asistat nu a rămas în întregime secretă de-a lungul anilor. În 1967, cercetări la fața locului a scos la iveală 11 cadavre. Dar The New York Times relatează că s-au făcut puține documente cu această descoperire și că exhumarea a fost oprită din motive necunoscute.
Acum, însă, autoritățile franceze sunt hotărâte să se întoarcă la fața locului și să caute restul celor 47 de persoane care au fost ucise în iunie 1944. Potrivit The Guardian, Oficiul Național al Veteranilor din Franța colaborează cu Comisia Germană pentru Morminte de Război pentru a localiza locul cu ajutorul unui radar. Aceștia speră să exhumeze și să identifice rămășițele și să le returneze familiilor lor. Primarul din Meymac, orașul în care Réveil locuiește acum, a declarat pentru BBC că mărturisirea din 2019 a lui Réveil despre execuție pare să fi ridicat o greutate din mintea sa.