A murit Mircea Caragea, ultimul veteran de război al Forțelor Navale Române: „Ne exprimăm recunoștința pentru vitejia şi spiritul său de sacrificiu”

A murit Mircea Caragea, ultimul veteran de război al Forțelor Navale Române: „Ne exprimăm recunoștința pentru vitejia şi spiritul său de sacrificiu” O artistă s-a spânzurat. Sursa foto: Arhiva EVZ

Pe 5 octombrie a trecut la cele veșnice viceamiralul în retragere Mircea Caragea (103 ani), cel mai longeviv militar al Forțelor Navale Române. De-a lungul carierei sale militare, Mircea Caragea a avut numeroase funcţii la bordul navelor românești, însă cea mai frumoasă amintire a sa a rămas participarea în 1939 la primul marș de instrucție al navei - școală „Mircea”.

Viceamiralul în retragere Mircea Caragea a murit în seara zilei de miercuri, 5 octombrie, la vârsta de 103 de ani. Acesta a fost ultimul veteran de război al Forțelor Navale Române, luptând în cel de-Al Doilea Război Mondial. Mircea Caragea se năștea la data de 18 ianuarie 1919, în comuna Șelari din județul Dâmbovița.

A murit viceamiralul în retragere Mircea Caragea

A îmbrăcat uniforma militară de la o vârstă fragedă, 11 ani, atunci când se înscria la cursurile Liceului Militar Dimitrie Sturza din Craiova (1930-1938), și „pentru că iubea marea”, după cum spune contraamiralul Mihai Panait, începând din anul 1938 a urmat cursurile Școlii Navale Mircea cel Bătrân din Constanța.

Sursa: Ctnews.ro/ Mircea Caragea

„În numele echipajului Forțelor Navale, cu profund regret, șeful Statului Major al Forțelor Navale, contraamiral Mihai Panait, transmite condoleanțe familiei îndoliate și, totodată, își exprimă recunoștința pentru importantele servicii pe care le-a adus țării noastre tânărul locotenent Mircea Caragea, în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, precum și pentru vitejia şi spiritul său de sacrificiu de care a dat dovadă în cariera sa militară, la bordul navelor militare și în alte structuri ale Marinei Regale Române”, a transmis șeful Statului Major al Forțelor Navale, contraamiral Mihai Panait într-un comunicat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Despre ultimul veteran de război al Forțelor Navale Române

Marinarul veteran Mircea Caragea a servit cu mândrie Flota Română. Acesta a fost cel care a plecat în primul marș de instrucție al bricului Mircea, în 1939. A luptat în 1941 pentru apărarea portului Constanța, fiind martor la doborârea distrugătorului rusesc Moskva. A participat, în 1944, la Operațiunea 60.000, cea mai mare acțiune de evacuare din Crimeea.

De-a lungul carierei, Mircea Caragea a îndeplinit numeroase funcţii la bordul navelor românești, dar a fost şi comandant al portului militar Hârşova (1944-1945), precum şi profesor de Artilerie la Şcoala Navală din Turnu Măgurele.

Ofiţerul Mircea Caragea, trecut în rezervă de regimul comunist

Cea mai frumoasă amintire a regretatului Mircea Caragea era faptul că a participat în anul 1939 la primul marș de instrucție al navei - școală „Mircea”. Îi placea să spună despre nava aceea că „este cu doar 20 de ani mai bătrână decât velierul” și că „dragostea pentru nava - școală „Mircea” este necondiționață la orice vârstă”.

În anul 1947, la vârsta de 28 de ani, tânărul ofiţer Mircea Caragea a fost trecut în rezervă de regimul comunist. După mai mulţi ani de încercări şi refuzuri, începând cu anul 1952 a lucrat ca muncitor necalificat în construcţii, iar în anul 1955 a fost angajat grafician la Muzeul de Artă Populară şi Folclor, apoi la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, de unde a ieşit la pensie în anul 1982.