Evenimentul Zilei > EVZ Special > Cel mai căutat fruct al toamnei. Scade tensiunea arterială și face bine la inimă
Cel mai căutat fruct al toamnei. Scade tensiunea arterială și face bine la inimă

Cel mai căutat fruct al toamnei. Scade tensiunea arterială și face bine la inimă

Nu este mărul, așa cum mulți ați fi tentați să credeți, ci este vorba despre banala prună, un fruct foarte bogat în vitamina C, vitamina A, vitamina K, potasiu şi fibre.

În plus, mai spun medicii nutriționiști, fenolii, alţi compuşi benefici din prune, protejează stratul natural de grăsimi care compun neuronii creierului uman. De ce este important să consumăm prune? Pentru că prunele sunt extrem de hrănitoare, având o varietate de beneficii de oferit pentru sănătatea noastră.

Aceste fructe conțin multe vitamine și minerale, pe lângă fibre și antioxidanți care pot ajuta la reducerea riscului de apariție a mai multor boli cronice.

Puteți consuma prunele proaspete sau uscate. Prunele uscate sunt cunoscute pentru îmbunătățirea mai multor afecțiuni de sănătate, inclusiv constipația și osteoporoza.

Un complex de vitamine

Specialiștii susțin că prunele și prunele uscate sunt impresionant de bogate în nutrienți. Acestea conțin peste 15 vitamine și minerale diferite, pe lângă fibre și antioxidanți.

Prunele sunt relativ sărace în calorii, dar conțin o cantitate destul de mare de vitamine și minerale importante. O prună conține următoarele substanțe nutritive.

De exemplu, 100 de grame de prune care au în jur de calorii, conțin 10 la sută din doza zilnică de Vitamina C, sau cinci la sută din doza necesară de Vitamina A. Pe lângă astea, prunele conțin magneziu, cupru, potasiu, vitamina K, necesară pentru coagularea sângelui, fibre dar și carbohidrați.

În general, conținutul de vitamine și minerale al unei porții de prune și prune uscate diferă ușor. Prunele uscate conțin mai multă vitamina K decât prunele și sunt ceva mai bogate în vitaminele B și minerale.

În plus, prunele uscate sunt mai bogate în calorii, fibre și carbohidrați decât prunele proaspete.

Ameliorează constipația

Prunele și sucul de prune sunt bine cunoscute pentru capacitatea lor de a ameliora constipația. Acest lucru se datorează parțial cantității mari de fibre din prunele uscate. O prună uscată furnizează 1 gram de fibre. Fibrele din prunele uscate sunt în mare parte insolubile, ceea ce înseamnă că nu se amestecă cu apa.

Aceste fibre joacă un rol în prevenirea constipației prin adăugarea de volum la scaun și poate accelera rata cu care resturile alimentare se deplasează prin tractul digestiv.

În plus, prunele și sucul de prune conțin sorbitol, care este un alcool de zahăr cu efecte laxative naturale. S-a demonstrat că un consum regulat de prune uscate este mai eficient în tratarea constipației decât multe alte tipuri de laxative, cum ar fi psyllium, care este un tip de fibră folosit pentru tratarea acestei probleme.

Într-un studiu, persoanele care au consumat 50 de grame de prune uscate în fiecare zi, timp de trei săptămâni, au raportat o consistență și o frecvență mai bună a scaunelor, în comparație cu un grup care a consumat psyllium .

Este important de reținut că a consuma prea multe prune uscate deodată poate duce la efecte nedorite, cum ar fi diareea. Pentru a preveni apariția acestui lucru, cel mai bine este să vă limitați la o porție de maxim 100 de grame pe zi.

Prunele sunt bogate în antioxidanți

Specialiștii mai susțin că prunele și prunele uscate sunt bogate în antioxidanți, care reduc inflamațiile și pentru a vă proteja celulele de daunele provocate de radicalii liberi.

Acestea sunt deosebit de bogate în antioxidanți polifenoli, care au efecte pozitive asupra sănătății oaselor și pot ajuta la reducerea riscului de boli de inimă și diabet. De fapt, unele studii au arătat că prunele conțin mai mult de două ori mai mulți antioxidanți polifenoli decât alte fructe populare, cum ar fi nectarinele și piersicile.

Numeroase studii de laborator și pe animale au descoperit că polifenolii din prune și prunele uscate au efecte antiinflamatorii puternice, precum și capacitatea de a preveni deteriorarea celulelor care duce adesea la apariția bolilor.

Într-un studiu în eprubetă, polifenolii din prunele uscate au redus semnificativ markerii inflamatori asociați cu bolile articulare și pulmonare. Antocianii, un tip specific de polifenoli, par a fi cei mai activi antioxidanți care se găsesc în prune și prune uscate. Acestea pot avea efecte puternice asupra sănătății, inclusiv reducerea riscului de boli de inimă și de cancer.

Sunt bune pentru sănătatea inimii

Consumul regulat de prune și prune uscate poate avea un efect protector asupra sănătății inimii. Acestea au fost studiate pentru potențialul lor de a reduce tensiunea arterială ridicată și nivelul de colesterol, care sunt factori de risc majori pentru bolile de inimă.

Într-un studiu, subiecții care au băut suc de prune uscate și au mâncat trei sau șase prune uscate în fiecare dimineață timp de opt săptămâni au fost comparați cu un grup care a băut doar un pahar de apă pe stomacul gol.

Cei care au consumat prune uscate și suc de prune uscate au avut niveluri semnificativ mai scăzute ale tensiunii arteriale, ale colesterolului total și ale colesterolului LDL „rău” decât grupul care a băut apă (30Trusted Source).

Un alt studiu a constatat că bărbații care fuseseră diagnosticați cu un nivel ridicat de colesterol au avut niveluri mai scăzute de colesterol LDL după ce au consumat 12 prune uscate zilnic timp de opt săptămâni.

Efectele pozitive pe care prunele și prunele uscate par să le aibă asupra factorilor de risc pentru bolile de inimă se datorează probabil conținutului ridicat de fibre, potasiu și antioxidanți.

Publicat in categoriile: EVZ Special
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: