Ceaușescu revine în prim-plan. Putem retrăi cele mai crunte vremuri dinainte de 1989. E oficial

Ceaușescu revine în prim-plan. Putem retrăi cele mai crunte vremuri dinainte de 1989. E oficial

Președintele Asociației Energia Inteligentă, (AEI) Dumitru Chisăliță, a dezvăluit recent un scenariu sumbru pentru români, care pot retrăi vremurile dinainte de 1989, când din cauza crizei economice accentuate, spre finalul Epocii de Aur, căldura era furnizată doar 7 ore pe zi.

Relevant în acest context este decretul semnat de Nicolae Ceaușescu pentru raționalizarea energiei electrice, termice și a gazelor naturale din iarna anului 1988.

Astfel, Dumitru Chisăliță a explicat într-o intervenție la Antena3 că există șanse mari ca românii să tremure în case dacă vom avea o iarnă grea. La această situație s-a ajuns după ce Guvernul României a decis să nu-i mai oblige furnizorii de gaze naturale să-și facă stocuri pentru iarnă.

Conform sursei citate, cantitatea de gaz injectată în depozit este foarte mică, iar furnizorii sunt tentați să vândă cât mai depede cantitățile din depozite. Se urmărește profitul, având în vedere prețul mare al gazelor.â

Ne puteți urmări și pe Google News

Raționalizarea gazelor în România

În acest context există posibilitatea ca gazul să fie raționalizat dacă furnizorii vor rămâne fără stocuri. ”Într-un scenariu în care avem temperaturi sub -15 grade Celsius cel puțin două săptămâni consecutiv, să discutăm de situația în care o parte dintre consumatori să fie opriți în asigurarea livrării gazelor naturale.

Probabilitatea este de 50% că un astfel de scenariu să se întâmple”, a precizat președintele Asociației Energia Inteligentă. Desigur, observațiile acestuia țin cont de faptul că rezervele energetice ale României vor fi epuizate în mai puțin de 10 ani. De asemenea, în 22 de ani, țara noastră va rămâne și fără rezerve de petrol.

O imagine atât de familiară generațiilor care au fost martorele ultimilor ani ai Epocii de Aur

De altfel, în urmă cu trei zile, Asociaţia Furnizorilor de Energie din România (AFEER) și-au manifestat temerile cu privier la viitorul resurselor de gaz din Marea Neagră. Semnalul de alarmă a fost tras după schițarea estimărilor care arată că România îşi epuizează rezervele de gaze naturale.

Ce indică INS

În plus, importurile din acest an au crescut de aproape trei ori faţă de 2020. Astfel, AFEER a scos în evidență mai multe neclarităţi între volumul total al capacităţilor instalate teoretic şi cel a capacităţilor cu adevărat funcţionale.

Această situație duce implicit și la blocarea unor avize tehnice de racordare din cauza unor unităţi nefuncţionale. Mai trebuie spus că producţia industrială (serie brută) a urcat în primele şase luni ale acestui an cu 16%, datorită creşterilor înregistrate de industria prelucrătoare (+17,8%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+12,9%).

Cifrele aparțin Institutului Naţional de Statistică. Sursa citată a subliniat că în aceeaşi perioadă, industria extractivă a scăzut cu 2,1%.