O lege ciudată dată de Prlamentul Franței. Nerespectarea ordinului de a înlătura orice discurs care îndeamnă la ură în 24 de ore și orice „conținut terorist” în decurs de o oră de către giganții internetului e pasibilă de amenzi exorbitante, care merg până la 1,25 milioane de euro sau chiar 4% din veniturile globale, dacă platformele respective eșuează în mod repetat să elimine postările respective, scrie Judith Bergman pe site-ul Institutului Gatestone.

Potrivit Legii Avia (numită astfel după numele legiuitorului care a propus-o), în categoria discurs al urii se încadrează „instigarea la ură sau insultele discriminatorii, pe motive de rasă, religie, etnie, sex, orientare sexuală sau dizabilitate „.

Noua lege franceză se inspiră direct din controversata legislație germană în materie, adoptată încă din octombrie 2017, după cum se recunoaște, de altfel, chiar în introducerea Legii Avia. După ce recunoaște că „ura” online este dificil de sancționat în conformitate cu legile existente, dat fiind că „puține plângeri și puține investigații se încheie cu vreo condamnare, legea Avia stabilește că cenzura este singura soluție de a pune capăt acestui flagel.

Mecanismul inventat este de-a dreptul pervers. În loc să înființeze un Minister al Adevărului ca în faimoasa carte O mie nouă sute optzeci și patru  a lui George Orwell, legea Avia trece sarcina cenzurii platformelor online.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE