Evenimentul Zilei > Istoria secreta > Cea mai temută războinică japoneză nu se dădea pe o mie de bărbați
Cea mai temută războinică japoneză nu se dădea pe o mie de bărbați

Cea mai temută războinică japoneză nu se dădea pe o mie de bărbați

Una dintre cele mai faimoase războinice din istorie este Tomoe Gozen. E de subliniat că nu era neobișnuit ca femeile din Japonia feudală să primească pregătire militară.

Între secolele al XII-lea și al XIX-lea, femeile din clasa samurailor au fost instruite să folosească sabia, naginata (sabie cu mâner lung ca de suliță) și arcul cu săgeți.

Însă, rolul acestor femei războinice (cunoscute sub numele de onna bugeisha) a fost în primul rând de natură defensivă, deoarece se aștepta să se protejeze pe ele însele și casele lor în cazul unui atac inamic.

Ceea ce a deosebit-o pe Tomoe de colegele ei războinice a fost că a participat la ofensive, mai degrabă decât în ​​lupte de apărare.

Interesant este că Tomoe este menționată doar într-o relatare epică a războiului Genpei de la sfârșitul secolului al XII-lea, cunoscută sub numele de Povestea Heike.

În afară de această operă literară, nu există alte înregistrări scrise despre viața lui Tomoe, ceea ce îi face pe unii să creadă că eroina este doar un personaj fictiv creat de autorul epopeii.

Este prezentată în Povestea Heike astfel:

„Tomoe avea părul lung și negru și tenul deschis, iar fața ei era foarte frumoasă; în plus, ea era un călăreț neînfricat, pe care nici calul cel mai înverșunat, nici cel mai dur teren nu-l puteau învinge.

Era atât de pricepută la mânuirea sabiei și arcului, încât nu se dădea pe o mie de războinici și nu se temea să se întâlnească cu Dumnezeu sau cu Diavolul.

Își câștigase renume fără egal în luptele cu cei mai curajoși căpitani, și așa în această ultimă luptă (bătălia de la Awazu din 1184), când toți ceilalți fuseseră uciși sau fugiseră, Tomoe rămăsese între ultimii cinci călăreți”.

În Povestea lui Heike, Tomoe este descrisă ca servind samuraiului Minamoto Yoshinaka.

Unii au speculat că aceasta era mai mult decât o relație stăpân-servitor și că Tomoe era fie soția lui Yoshinaka, fie una dintre amantele sale.

După cum spune Povestea Heike, Tomoe era deja un mare războinic înainte de bătălia de la Awazu, care l-a opus pe Yoshinaka unuia dintre verii săi.

Bătălia a decurs prost pentru Yoshinaka, întrucât numărul dușmanilor era copleșitor.

Armata lui Yoshinaka de 300 de persoane a fost decimată de Yoshitsune (care avea o armată de 6000), rămânând doar cinci războinici, inclusiv Tomoe.

În acest moment, Yoshinaka îi ordonă lui Tomoe să părăsească câmpul de luptă, deoarece el susținea că ar fi rușinos pentru el să moară luptând alături de o femeie.

Fără tragere de inimă, Tomoe ascultă porunca lui Yoshinaka, nu înainte de a decapita un alt inamic.

După această luptă, Tomoe dispare din istorie, iar despre soarta ei există mai multe variante.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric