Evenimentul Zilei > Social > Intrarea în Iad, cea mai înfricoșătoare peșteră din lume, se află în Irlanda. De aici a pornit povestea cu Halloween
Intrarea în Iad, cea mai înfricoșătoare peșteră din lume, se află în Irlanda. De aici a pornit povestea cu Halloween

Intrarea în Iad, cea mai înfricoșătoare peșteră din lume, se află în Irlanda. De aici a pornit povestea cu Halloween

Există multe legende legate despre nașterea Halloween-ului, însă cea mai cunoscută este cea din Oweynagat, Irlanda. Multă vreme acest ținut a fost casa zânelor și al celor mai impresionante povești, însă se pare că are și o parte mai creepy. Peștera din acestă parte a țării este considerată ca fiind locul unde sărbătoarea fantomelor a început.

Irlanda este una dintre cele mai fascinante țări, plină de verdeață și peisaje de-a dreptul luxuriante. În tot acest cerc perfect, este și o poveste înfricoșătoare. Printre dealurile din Oweynagat, se află o poartă spre o altă lume, cea a spiritelor. Localnicii au numit-o poarta spre iad și susțin că peștera face partea dintr-o altă dimensiune. Povestea impresionantă ne este dezvăluită de către un ghid turistic, care susține că această zonă este locul unde Halloween-ul s-a născut. Sărbătoarea spiritelor poartă numele de Samhain în Irlanda.

„Au botezat-o într-un text medieval drept ușa sau intrarea Irlandei în iad.

Samhain este acea noapte care delimitează vara și iarna, este noaptea în care, în mod tradițional, granițele dintre această lume și cealaltă lume sunt complet deschise. Deci nu este un loc în care trebuie să mori pentru a avea acces”, a declarat Mike McCarthy, ghid turistic și autor.

Odată pătruns în interiorul peșterii, totul pare să prindă un cu totul alt contur. Curajoșii care au vizitat zona susțin că totul, inclusiv pereții, sunt acoperiți de noroi. Odată pătruns în adâncurile Pământului, turistul este întâmpinat de un miros puternic asemănător celui de sulf. În urmă cu mulți ani, această locație a fost găzduită de zânele Irlandei, spune legenda. Acestea nu erau asemănătoare cu cele din poveștile Disney, ci era vai și amar de cel care avea ghinionul să le întâlnească în cale.

„Nu aveai voie să ieși în noaptea de Samhain, dar dacă trebuia să ieși, foloseai să te îmbraci pentru a te deghiza în una dintre bestii, sau demoni sau monștri, astfel încât să nu fii recunoscut și să nu fii coborât prin peșteră și dus în lumea de dincolo”, a spus McCarthy.

Legenda peșterii din Irlanda atrage sute de turiști dornici de aventură

Această legendă ne prezintă și motivul pentru care ne costumăm astăzi în noaptea de Halloween. Tradiția a fost adusă de către irlandezi în America, în secolul al XIX-lea. Turiștii dornici de aventură sunt atrași de această zonă, iar mulți dintre ei sunt de-a dreptul încântați de ceea ce descoperă aici.

Bill și Vicky din Colorado sunt obsedați de Halloween și au decis să meargă să viziteze peștera din Oweynagat. Vicky s-a descris, râzând, ca fiind „regina întunericului”, venită să „domnească întunericul asupra tuturor”. Ea a glumit că „se simțea ca acasă” intrând în peșteră. Aceasta susține că peștera „pur și simplu mi-a amintit de istoria Irlandei și de încercarea de a face parte din ea”.

Toată povestea are acum mai mult o tentă comercială în America și în multe alte state, însă în Irlanda, ziua de 31 octombrie, amintește de poarta spre iad și de zânele care au locuit în peșteră. Costumațiile, filmele și trucurile prezente astăzi în ziua de Halloween sunt ca un fel de ecou al trecutului și mențin vie legenda irlandeză.

„Obiceiurile din State au ajutat la păstrarea, răspândirea și menținerea vie a ideii de Halloween și Samhain, de asemenea”, a spus McCarthy.