Cea mai gustoasă varză dulce călită. Călugării de pe Muntele Athos au dezvăluit secretul preparatului perfect

Cea mai gustoasă varză dulce călită. Călugării de pe Muntele Athos au dezvăluit secretul preparatului perfect Sursa foto: Arhiva EVZ

Călugării de pe Muntele Athos au explicat cum se prepară cea mai gustoasă și rapidă rețetă de post. Gospodinele au nevoie doar de câteva ingrediente pentru a face cea mai gustoasă varză dulce călită.

Delicioasa varză călit, o rețetă deosebită. Călugării de pe muntele Athos le-au oferit gospodinelor care țin post o rețetă extrem de gustoasă și sănătoasă. Este vorba de cea de orez cu varză. Pentru șase porții, aveți nevoie de următoarele ingrediente:

1 varză de 600-700 g 4 cepe 250 gr orez cu bob scurt 1 lingură de pastă de tomate zeamă de lămâie sare, paprika, piper negru, chimen 200 ml ulei ( la alegere).

Pentru început, trebuie să dăm la o parte frunzele exterioare și să tăiem varza în bucăți mari. Călim ceapa, iar în momentul în care aceasta se rumenește, adăugăm și varza, care va fi amestecată bine alături de ceapă. După ce și varza va fi călită puțin, adăugăm un litru de apă și puțină sare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Oala în care avem ceapa, dar și varza, alături de apă, o vom da la foc mare și îi vom pune capacul, iar după jumătate de oră, adăugăm și orezul. Compoziția trebuie lăsată la fiert 15 minute. Apoi adăugăm pasta de tomate, dar și restul condimentelor, mai exact piperul negru, chimenul, dar și paprika.

După câteva minute oprim focul și dăm oala la o parte de pe aragaz. Aceasta trebuie să rămână cu capacul deasupra încă ceva timp, astfel încât orezul să poată să absoarbă zeama rămasă. Acum a mai rămas doar să adaugăm sucul de lămâie și să amestecăm. Poftă bună!, potrivit creștinortodox.

foto: pxhere.com

Rețetă de post, varză dulce călită

Gospodinele mai pot prepara și rețeta de varză dulce călită. Aveți nevoie de următoarele ingrediente:

O varză mare (plus-minus 2 kg) 2-3 cepe medii 150 ml ulei vegetal cu gust neutru 1 linguriță de boia afumată Câteva crenguțe de cimbru 2-3 foi de dafin 1 linguriță de semințe de chimen 400 g roșii pasate Sare și piper după gust Opțional 1 legătură de mărar

Curățăm ceapa și o tocăm mărunt. Tăiem varza un pic mai gros decât pentru salată. Într-o oală încăpătoare punem uleiul, ceapa, puțină sare și o călim. Reducem focul la minim și continuăm să gătim pentru 18-20 de minute sau mai mult, în funcție de cât de tare merge focul. Punem, roșiile pasate, dăm gust cu sare și piper și mai fierbem 5-7 minute. Asta este tot. Poftă bună!