Varză a la Cluj. Rețeta tradițională ardelenească, fără bulion și ulei

Varză a la Cluj. Rețeta tradițională ardelenească, fără bulion și uleiSursa foto: 79690236 © Eva Ziatkova | Dreamstime.com

Varza a la Cluj este o rețetă care a apărut în cartea de bucate pentru prima oară în jurul anului 1695. Este un preparat destul de ieftin, sățios, dar și foarte sănătos, mai ales dacă îl prepari după rețeta tradițională ardelenească, în care nu se pune nici ulei, nici bulion.

Varza a la Cluj este un preparat în straturi, ușor de gătit. Timpul total necesar unui astfel de preparat este de aproximativ două ore. Deși este un preparat cu o vechime de peste 300 de ani, există multe controverse în ceea ce privește gătirea lui.

Unele gospodine folosesc varză murată, în timp ce altele susțin că varza dulce este mai bună pentru această rețetă. Și în privința cărnii există diferențe de gust. Unele folosesc carnea de porc macră, altele susțin că cea cu puțină grăsime oferă o aromă aparte.

Rețeta tradițională ardelenească este cu varză murată și ceafă de porc. Ea este extrem de sănătoasă fiind preparată fără ulei și fără bulion.

Rețetă de Varză a la Cluj

Ingrediente:

  • 1,3 kg varză murată
  • 750 g ceafă de porc, tocată
  • 2 cepe albe, medii
  • 1 linguriță paprika
  • 150 g orez
  • 200 g smântână fermentată (25% grăsime)
  • 1 linguriță cimbru uscat
  • sare și piper, după gust
  • 3 linguri untură

Mod de preparare

Varza se spală în apă rece, iar dacă este foarte sărată, o lăsați în apă timp de aproximativ o oră. Se scurge bine se îndepărtează cotorul și apoi se toacă fin.

Ceapa se curăță, se taie mărunt și apoi o căliți. Nu folosiți ulei, ci o lingură de untură de porc. Se lasă aproximativ cinci minute la foc mediu până când devine sticloasă. Se adaugă ceafa de porc tocată și toate condimentele. O lăsați pe foc aproximativ 20 de minute, până scade tot lichidul și carnea se rumenește.

Într-o tigaie înaltă se pune o lingură de untură și se călește varza murată, la foc mediu, aproximativ 25 de minute. Când este rumenită se ia de pe foc. Cât timp se rumenește varza, puneți orezul la fiert în apă cu un vârf de sare.

Luăm un vas termorezistent și pregătim straturile. Prima dată ungem vasul cu untura rămasă. La bază se pune un strat de varză călită, apoi unul de orez și unul de carne. Repetați procedeul până terminați compoziția dar aveți grijă ca ultimul strat să fie unul tot de varză.

După ce ați pregătit straturile, întindeți smântâna și puneți tava la cuptor pentru aproximativ 35 de minute. Temperatura necesară pentru a face Varză a la Cluj este de 180 de grade Celsius.

Ne puteți urmări și pe Google News